Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

E, moj Saša...

Stari-novi premijer nema izbora nego da krene u još agresivnije ekonomske reforme, i to najverovatnije one koje mu je kao bivši ministar osmislio Saša Radulović. Zato bi, paradoksalno, bilo najlogičnije da sa njim napravi koaliciju. Ali to je mesto gde se ukršta srpska politika, kao i na onim najvažnijim izborima od kada je demokratije
Piše: Veljko Lalić
Datum: 30/04/2016

E, moj Saša...

Aleksandar Vučić je najveći pobednik ovih izbora. I najveći gubitnik.

Njegova pobeda u Vojvodini, zbog koje je i raspisao izbore, briljantna je, ali je njegovo sabiranje na republici drugačije od onoga koje je priželjkivao.

Sam pao, sam se ubio. Kako drugačije tumačiti kad u parlamentu sa 176 poslanika završite sa 131, ili od direktnih 136 stranačkih poslanika padnete na 98. Uz sve to, on je na izbore išao sa dve dodatne liste, SNP-om i PUPS-om, tako da je i u apsolutnim brojevima zabeležio pad.

To je ono što mu agencije za istraživanje nisu govorile poslednjih meseci, a CeSID čak ni na samo veče izbora.

Vučić je tako napravio klasičnu grešku svih vladara. Pomislio je da je nepogrešiv. Da će na svojim leđima da iznese pobedu stranke na pokrajinskim izborima. Krenuo je u avanturu osokoljen ljudima iz svog okruženja i lažnim anketama, i to godinu dana pred predsedničke izbore, gde je sada ostao bez ijednog ozbiljnog kandidata osim sebe.

Za to je sam kriv pošto za četiri godine apsolutne vlasti nije uspeo nikog da napravi, već je izvlačio Lazanskog i Božu Maljkovića kao predizborne adute. Oni su se najviše i videli one večeri kada je CeSID promašio celog Šešelja (osam odsto) a Vučić prvi put posle 20 godina saopštio rezultate koji nisu bili tačni. Sada mu sleduje drugi deo prokletstva Borisa Tadića: moraće u drugom mandatu da vlada podmirujući male stranke, i to potpuno iste - Ljajića, PUPS, i ako poželi veću koaliciju - socijaliste. Sve one koji su 2012. bili sa Tadićem.

Ono što je mene zapanjilo te večeri jeste njegov nedžentlmenski potez. Zašto skačeš po kičmi ljudima oko cenzusa. Ili zašto to radiš javno. Nije to više lista sa dva ili tri odsto koja je ostala ispod cenzusa. Ovo je blizu 200.000 glasova, pa je zato valjda veća šteta ako za sto glasova ne uđu u parlament nego ako uđu.

Zreli smo za proporcionalni sistem. Ako pričamo o smanjenju poslanika, zar nije logično da idemo na 100 poslanika. I da jedan procenat bude jedan poslanik.

Ali Vučić više ne može da menja Ustav. Politički sistem se promenio pre nekoliko dana. Srbija ulazi u novu dinamiku u kojoj se politička borba, nadam se, iz medija seli gde joj je mesto: u parlament. Za Vučića najteže pitanje postaje ko će da bude predsednik Skupštine (Goran Knežević deluje kao dobro rešenje) ili šef poslaničkog kluba - Martinović deluje kao katastrofalno pošto je Šarović od njega napravio vazduplohov nasred RTS-a. Lično mislim da je ta emisija Vučića spustila na donju granicu očekivanog. Šta će tek da bude sa Šešeljom. Radulovićem, Čankom. Boškom Obradovićem, Ješićem i drugom agilnijom DS strukturom, ili sada već jasno pozicioniranom socijalističkom oko Ružića i Mrke.

Dačić je opet pobednik izbora, iako su ga njegovi (sindrom Vučić) ubedili da će da dobije 20 odsto, zbog čega je stavio karijeru na kocku obećanjem da će se povući ako bude imao ispod deset. Dačića je spaslo 0,9 procenata, ali mu politička karijera sad zavisi od ovih 48. Vučić ima dve opcije: da krene sa Dačićem, Čeda mu je mnogo skup (za glasove), kao što je Čanka ubilo koketiranje sa SNS-om, ili da napravi ekspertsku vladu koja može da bude savršena izlazna strategija za njegovu kandidaturu na predsedničkim izborima sledeće godine.

Druga slika večeri jesu Tadić i Boško Obradović u zajedničkoj borbi za cenzus. Ko bi to mogao da zamisli pre godinu dana. Ukrupnjavanje opozicije je počelo. Kao i geopolitička pomeranja.

Jer najveći pobednici izbora, uz Radulovića i Šešelja, koji su jedini išli sami, jesu Rusi. Oni danas u parlamentu imaju četiri direktna poslanika, jednog manjinskog i tri na listi Nenada Popovića, ali i tri velika bloka koja ih podržavaju - SRS, Dveri i DSS, i tradicionalne socijaliste. Da ne pričam o samostalcima na listi SNS-a, npr. Lazanskom.

Vučiću će zato biti otežano vođenje spoljne politike, kao i unutrašnje. Ono što smo u nekoliko minuta slušali na RTS-u, sa nemuštim Martinovićem na drugoj strani, sada ćemo da slušamo svaki dan u Skupštini.

A stari-novi premijer nema izbora nego da krene u još agresivnije ekonomske reforme, i to najverovatnije one koje mu je kao bivši ministar osmislio Saša Radulović. Zato bi, paradoksalno, bilo najlogičnije da sa njim napravi koaliciju. Ali to je mesto gde se ukršta srpska politika, kao i na onim najvažnijim izborima od kada je demokratije.

I zato nemojte da se začudite ako sledeće godine u drugom krugu predsedničkih izbora budemo imali Vučića protiv Radulovića. Ili onoga koga on izabere. Mislim na Sašu, naravno... 


Ukupno komentara: 7Sva polja su obavezna.gmexy
01.05.2016 - 21:46
zapanjujuće
tekst je toliko zapanjujuće dobar da nema komentara
mirko
02.05.2016 - 11:58
Stari-novi premijer
Taj manir da slobodno interpretira izjave i da ih izokreće ostalo mu je u amanet od prvog i najuticajnijeg učitelja Šešelja. Ako je tačno što pročitah kod koalcije DSS Dveri se radi o 0,25 jednog glasa. Ne znam na osnovu čega su zaokružili na manje, kada se uvek zaokružuje na više, pogotovo mako je bliže većem broju. Izbaciti iz Parlamenta koaliciju koja ima skoro dvests hiljada glasova je nepametno, jer ne može ometati komotnu većinu vladajućih stranaka a bolje je da u Parlamentu kažu šta imaju.
anna
02.05.2016 - 11:58
tako je
Korak napred, dva koraka nazad...
Svetlana
02.05.2016 - 11:59
Tačka 17.Programa 20 tačaka Dosta je bilo
Увести универзалну социјалну заштиту за сва домаћинства без примања Свако домаћинство без примања би добило социјалну помоћ од 15.000 динара месечно, плус 5.000 динара по додатном члану домаћинства, тако да би трочлана домаћинства примала 25.000 динара месечно, а четворочлана 30.000 динара. Цео систем социјалне заштите који имамо данас би заменио нови универзалан систем.
02.05.2016 - 11:59
Realno
Slazem se sa svim napisanim. Skoro nisam procitala neki tako realan komentar.
Mica
02.05.2016 - 11:59
Nikog nema
Sve je rečeno, imaćemo o čemu da čitamo u novinama. Ko su ti ljudi na našoj političkoj sceni, kako nam svi oni zapadoše? Ima li iko ko veruje da se u našoj politici u sledecih 10 godina pojavi neko ko nesto zna i može da učini?
milivoje
02.05.2016 - 11:59
Bravo!
Kao prstom u pekmez, jedini objektivni i ne dupelizački članak... najgore od svega je što nas čekaju teške muke i velika bolest naredne 4 godine na čelu sa ovim obolelim predvodnikom