Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Ekskluzivna kolumna Marija Vargasa Ljose: Drška od metle

Galerije, muzeji, ugledni kritičari, specijalizovani časopisi, kolekcionari, profesori, mecene i besramni trgovci vremenom sklopili su sporazum da prevare jedni druge, da prevare pola sveta, i da usput dozvole malobrojnim pojedincima da napune džepove zahvaljujući podvali. Izvanredna zavera o kojoj niko ne govori, a koja je, međutim, toliko uspešno sprovedena da je nepopravljiva
Piše: Mario Vargas Ljosa
Datum: 07/08/2016

Ekskluzivna kolumna Marija Vargasa Ljose: Drška od metle

Foto Profimedia

Da bih zaboravio na Bregzit, otišao sam da vidim novu zgradu Tejt moderna u Londonu, i kao što sam i očekivao, naišao sam na apoteozu civilizacije spektakla. Poduhvat je po svoj prilici uspeo, jer, uprkos tome što je bio običan radni dan, galerija je bila puna ljudi; iako je bilo mnogo turista, čini mi se da su posetioci mahom bili Englezi, i to pretežno mladi.

Na trećem spratu, u jednoj od velikih i osvetljenih izložbenih sala, nalazila se cilindrična drška, verovatno od metle, kojoj je umetnik skinuo žicu ili slamu, sigurno funkcionalnu u prošlosti - predmet za kućnu upotrebu - i pažljivo ju je ofarbao u zelenu, plavu, žutu, crvenu i crnu boju, niz koji ju je manje-više tim redom prekrivao od početka do kraja. Oko nje je bio kanap u obliku pravougaonika koji je sprečavao posetioce da joj se previše približe i da je diraju. Posmatrao sam tu metlu kada me je najednom okružila grupa đaka, dečaka i devojčica u plavim uniformama, nesumnjivo uobraženih klinaca iz dobrostojećih porodica i privatnih škola, koje je mlada nastavnica dovela tamo da ih upozna sa modernom umetnošću.

Objašnjavala im je poletno, inteligentno i uverljivo. Bila je vitka, vrlo živahnih očiju, i govorila je veoma razgovetan engleski, kao prava učiteljica. Ostao sam tamo, usred tog ringa, praveći se da sam udubljen u posmatranje drške od metle, ali sam zapravo slušao nju. Ispomagala se beleškama koje je, po svoj prilici, savesno pripremila. Želeći da je precizno odredi, rekla je đacima da ta skulptura, ili umetnički predmet, spada u takozvanu konceptualnu umetnost. Šta je to? Umetnost zasnovana na konceptu, na ideji, odnosno dela čija je namera da podstaknu inteligenciju i imaginaciju gledalaca pre nego što njihov senzibilitet istinski počne da uživa o dotičnoj slici, skulpturi ili instalaciji koja mu je pred očima. Drugim rečima, to što su tamo videli, naslonjeno na zidu, nije bila drška od metle ofarbana u više boja, već polazna tačka, odskočna daska, da se stigne do nečega što, sada, oni sami treba da nadograde - ili, možda, bolje reći da prouče, dokuče, otkriju - zahvaljujući svojoj mašti i inventivnosti. Da vidimo, koga od vas ovaj predmet na nešto podseća?

CEO TEKST KOLUMNE POPULARNOG NOBELOVCA U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA, KOJE JE NA KIOSCIMA OD 4. AVGUSTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.