Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Ekskluzivno: Odgovor SANU na peticiju o Darvinu - Čitajte u Nedeljniku

Ta peticija za reviziju izučavanja evolucione teorije u školama i na fakultetima za Srpsku akademiju nauka i umetnosti je potpuno neprihvatljiva. I Predsedništvo SANU će ovih dana odbaciti tu peticiju, kaže Marko Anđelković, generalni sekretar Akademije i jedan od najvećih srpskih genetičara, u intervjuu za Nedeljnik u kome se osvrnuo na stanje u društvu, ali i najavio da SANU više neće da ćuti i da zbog hipoteke Memoranduma bude anonimna i poslušna
Razgovarao Nenad Čaluković
Datum: 18/05/2017

Ekskluzivno: Odgovor SANU na peticiju o Darvinu - Čitajte u Nedeljniku

Foto Igor Pavicevic

Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti ovih dana trebalo bi da dâ svoje viđenje u vezi sa peticijom za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije. Na taj način SANU će sa svoje strane iskazati stav u polemici koja je poslednjih dana okupirala društvo, ali i pokrenula lavinu kritika na našu najvišu naučnu ustanovu zbog dvojice akademika (jedan je kasnije povukao potpis) koji su stali iza te inicijative.

Ovo je u intervjuu za Nedeljnik otkrio generalni sekretar SANU i jedan od renomiranih srpskih genetičara, akademik Marko Anđelković.

"Ta peticija, odnosno pokušaj naučne revizije, za SANU je potpuno neprihvatljiva", kaže Anđelković.

On je u intervjuu koji možete da pročitate u novom broju Nedeljnika koji je na kisocima od četvrtka 18. maja, o spornoj peticiji rekao:

"To nije ni kritika, bilo bi bolje da je kritika, već pokušaj da neko negira teoriju evolucije. Namerno ne govorim Darvinova teorija, jer se ona razvijala, i mi u savremenoj biologiji danas pričamo o neodarvinizmu, odnosno modernoj verziji teorije evolucije života na Zemlji".

"Važeća naučna biološka teorija o evoluciji živog sveta na Zemlji je postojeća evoluciona teorija, koja se razvijala od Darvinovih postavki, i stoga ako hoćete da u školama predajete savremenu biologiju, ne možete u to uključivati neka druga, naučno neverifikovana mišljenja. Ili ćete da imate biologiju, ili nećete", rekao je on.

Akademik Anđelković u intervjuu za Nedeljnik se osvrnuo i na stanje u društvu, ali i najavio da SANU više neće da ćuti i da zbog hipoteke Memoranduma bude anonimna i poslušna.

CEO TEKST U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Маторац
19.05.2017 - 11:28
Верници
Муамер Зукорлић и његови истомишљеници као један од аргумената потежу чињеницу да се 90\% људи изјашњавају као верници. Тврдим да од тих 90\% једва 5\% озбиљно верује да је Бог створио свет, да постоји загробни живот да... Објашњење је просто. Атеизам се још увек доживљава као комунизам, а то сад више није корисно, па се људи изјашњавају као верници зато што је то сад политички коректно, зато што тиме уопштено манифестују своје политичко опредељење.