Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

EKSKLUZIVNO Porodični "rodoslov" Ane Brnabić: Moj deda je Hrvat, ja sam Srpkinja

Anin deda po ocu je Hrvat sa Krka, a baka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege. Baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Zato Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku
Datum: 21/06/2017

EKSKLUZIVNO Porodični "rodoslov" Ane Brnabić: Moj deda je Hrvat, ja sam Srpkinja

Foto: Privatna arhiva

Kada je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da je Ana Brnabić kandidat za premijera, slavilo se čak i na - Krku. Hrvatski mediji javljali su se iz sela Stara Baška na tom ostrvu, čiji su meštani bili ponosni što će "njihova Anica" zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu. Nedeljnik je istražio veze Ane Brnabić i Hrvatske.

Deda Ane Brnabić po ocu zvao se Anton i rođen je u Staroj Baški na Krku. Deda se kao vrlo mlad pridružio partizanima i posle Drugog svetskog rata ostao je kao vojno lice, potpukovnik, u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA). Njenu baku upoznaje u užičkoj Požegi. Oni kao porodica nikada nisu živeli u Hrvatskoj.

Anin otac se zvao Zoran i rođen je 1950. godine u Užicu. Gimnaziju je završio u Valjevu, a studije u Beogradu, gde je nastavio da živi i radi. I oni su kao porodica uvek živeli u Beogradu, a na Krk su išli tokom letnjih raspusta, osim tokom devedesetih godina prošlog veka.

Otac buduće premijerke se nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti. Njegov otac je, dakle, bio Hrvat, a majka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo Anine porodice za koji je jako vezana.

Anina majka je Srpkinja. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Tako da, sve u svemu, Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku.

Ana se inače izjašnjava kao Srpkinja, i uvek ističe da je Srbija njena domovina i da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu. Bez obzira na sve političke opterećenosti iz prošlosti, Ana je uvek naglašavala da voli Krk, a posebno Staru Bašku gde je provela neke od najlepših trenutaka u detinjstvu, i gde ima mnogo prijatelja.

"Srbija je moja domovina, u Beogradu sam rođena. Moj deda po ocu je sa Krka i ja Krk volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam mnogo prijatelja - neke od mog rođenja, a neki su prijatelji moje porodice već generacijama. Moji koreni vezani su za Srbiju. Baka po ocu je iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo moje porodice za koji sam jako vezana. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Najveći deo života provela sam u Srbiji koju jako volim i u koju sam se vratila posle studija u Engleskoj, jer sam oduvek želela da svoj život i karijeru ovde gradim", kaže Ana Brnabić.

Njen deda je prodao staru porodičnu kuću na Krku i izgradio novu 1980. godine. Ta kuća je sada u vlasništvu Ane Brnabić. Tamo je sa bratom Igorom provodila letnje raspuste, letovala je svake godine, osim devedesetih godina.

 

 

VELIKO ISTRAŽIVANJE O MANDATARKI VLADE SRBIJE PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 22. JUNA ILI NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.žarko
22.06.2017 - 09:56
sve 5
Tako se lepo vidi kada članak pišu novinari a kada ga dobiju već napisanog od nekog predstavnika sistema i onda ga objave. Vidi se po sadržaju ali i mnogo više po toku samog teksta i načinu na koji je pisano. Tekst je lep, većina je tačno, neke stvari niste rekli (npr da su se tih 90ih odselili iz zgrade u 22 bloku i otišli valjda na Krk) ali nije to ni bitno. Mnogo je važnije taj patetično vazalni odnos koji mediji u Srbiji uvek imaju prema vlasti