Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Novosti: EU bi da ukine pomeranje kazaljki, a Srbija ga ozakonjuje

Novi zakon bi ozvaničio pomeranje sata, ali pošto naša zemlja usklađuje svoje zakone sa evropskim, ukoliko se u EU donese odluka da se prekine letnje računanje vremena, to će morati da uradi i Srbija
Datum: 20/08/2018

Novosti: EU bi da ukine pomeranje kazaljki, a Srbija ga ozakonjuje

Foto: Profimedia

U jeku evropske rasprave o eventualnom ukidanju pomeranja kazaljki na satu, Srbija se sprema za zakon o računanju vremena.

Cilj tog zakona je da se utvrdi jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije, pišu "Večernje novosti".

Posebna radna grupa sastavila je nacrt propisa, a on predviđa da građani Srbije i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke na satu pomere za jedan sat unapred. Taj sat vraćaće se unazad poslednje nedelje oktobra.

Međutim, pošto naša zemlja usklađuje svoje zakone sa evropskim, ukoliko se u EU donese odluka da se prekine letnje računanje vremena, to će morati da uradi i Srbija.

Podsetimo, poslednjih meseci u EU se vodi polemika oko ukidanja letnjeg računanja vremena, zbog čega je i sprovedena velika anketa među građanima Unije, koja je pokazala da je većina ispitanih stanovnika za ukidanje pomeranja kazaljki na satu.

Uvođenje letnjeg i zimskog računanja vremena započelo je zbog uštetede električne energije, ali su najnovije studije pokazale da su te uštede zanemarljive dok su posledice pomeranja kazaljki na satu po zdravlje ljudi značajne.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.