Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Miladinjovih 11

EURO 2016: Kako je Francuska postala Srbija, a fudbal igra u kojoj uvek pobede Englezi

Nekada je važilo da je fudbal u kom uvek pobede Nemci, a danas je to igra u kojoj uvek, bez izuzetka, na kraju pobede Englezi. Ne engleski igrači, nego šefovi najboljeg fudbalskog proizvoda 21. veka. Šta god da se dogodi na prvenstvu, većina će iz nekog razloga reći: "Okej, gotov je EURO, sad čekamo Premijer ligu pa da gledamo fudbal"
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 21/06/2016

EURO 2016: Kako je Francuska postala Srbija, a fudbal igra u kojoj uvek pobede Englezi

Foto Tanjug, AP/Laurent Cipriani

Bila je to poprilično dosadna utakmica. Dovoljno je dugo Đani de Bjazi u Albaniji, ušao im je u glavu, i tačno zna kada treba da aktivira u podsvesti svojih fudbalera stare bunkere Envera Hodže. Održavao se taj bunker skoro celu utakmicu, a albanski fudbaleri delovali su k'o da su trenirani u Sigurimiju. Pokazali su čvrstinu, odlučnost, i uglavnom neznanje. Tek, čvrstina i odlučnost, uz uigranost u reprezentativnom fudbalu mnogo više znače nego čisto fudbalsko znanje.

Protivnički tim je delovao još nespretnije od Albanaca. Igrači iz najjačih evropskih liga udarali su glavom u Hodžine bunkere. Bio je tu jedan kočoperni mladić iz slavnog italijanskog kluba, za koga se već nekoliko godina čeka da eksplodira i postane jedan od najboljih u Evropi. Bilo je tu i nekolikoosrednjih igrača iz loše plasiranih engleskih klubova, koji u svojoj reprezentaciji imaju status zvezda. U svakom slučaju svi oni su pored anonimnih Albanaca, kojima se ne može sporiti trud, delovali poprilično smešno. Do pred sam kraj utakmice. Kako je kazaljka počela da klizi po devedesetom minutu, primiše Albanci jedan gol, pa odmah zatim i drugi. A iz nekog već razloga protivnici se nisu osećali kao pobednici.

Tužno je te večeri bilo biti francuski navijač, vođen istorijskim pravilima da francuski fudbal doživi veliko vaskrsenje one godine kada organizuje veliko fudbalsko takmičenje, jer nakon što su jedva pobedili Albance, teško da mogu da očekuju "velike stvari" ove godine. Ne zato što je Albanija toliko loša - ruku na srce nije - nego zato što priča s početka nije priča o utakmici drugog kola grupe A na EURO 2016, nego o jednoj nešto ranije odigranoj utakmici u Elbasanu između Srbije i Francuske.

Da, Francuska je te večeri za Albance, u fudbalskom smislu, bila Srbija. A postoji jedno fudbalsko pravilo koje još nije zapisano - ako ti ekipa liči na Srbiju, ne piše ti se dobro.

Ako ostavimo autoironiju po strani, Francuzi su protiv drugog albanskog tima, Švajcarske jelte, pokazali da su zaista daleko od vaskrsenja. Ne samo zato što su Grizman ili Pogba daleko od novog Zidana, jer im u današnjoj postavci stvari ni Zidan ne bi pomogao. Koliko zbog činjenice koja pokazuje da u 21. veku u fudbalu, uvek na kraju pobede Englezi. Ne engleski fudbaleri, nego engleski fusbalski mastermajndovi koji su osmislili pobednički koncept Premijer lige.

Koliko je to savršen, marketinški svakako, koncept, upravo pokazuje to što je kao najveća "uzdanica" francuskog tima iskočio Dimitri Paje, igrač londonskog Vest Hema. Kako bi samo Mišel Platini reagovao 1984. da mu je neko rekao da će prvi igrač francuske reprezentacije biti "jedan od najboljih" u sedmoplasiranoj engleskoj ekipi. Sa golmanom iz Totenhema, u svakoj "liniji tima" većinu čine igrači iz Premijer lige. Zapravo, tri od četiri kluba sa najviše igrača na ovom prvenstvu su iz Engleske.

I hajde što ih u španskoj reprezentaciji, aktuelnom evropskom prvaku, zemlji iz koje dolaze tri najbolja tima današnjice, ima čak šestorica. Ali, šta bi Roberto Bađo 1994. pomislio da mu je neko rekao da će zvezda njegove reprezentacije da bude neko ko igra u šestoplasiranom timu u Engleskoj, u koju se nekad odlazilo, eventualno, umesto u penziju.

Premijer liga je tako neodoljivo upakovan fudbalski proizvod, da i igrači koji u njoj igraju, samom tom činjenicom, deluju ozbiljnije.

Jer, nisu oni najbolji igrači Evrope. Nisu, objektivno, ni najbolji u svojim reprezentacijama. Samo su, kao engleski stadioni, deluju ozbiljnije i fudbalskije. Iako, vrlo često, čim iskoče iz kopački Premijer lige, deluju kao da ne bi mogli da zaigraju ni u drugoj austrijskoj ligi. Znače li vam nešto imena Kolarov i Ivanović?

I zato je Premijer liga savršeniji koncept od NBA lige. Jer, NBA i pored cirkusa i marketinga jeste najveći zato što tamo igraju ubedljivo najbolji košarkaši na svetu.

U Engleskoj ne igraju ni najbolji igrači, ni najbolji klubovi. Oni su uglavnom u Španiji.

Zato i engleska reprezentacija kao nedonošče svoje lige. Ali, to Engleze ne brine previše. Za njih je EURO ionako onoliko fudbal, koliko im je dozvoljeno da se pobiju a da ne dobiju doživotnu zabranu.

Englezi će, ionako, kao i većina nas, šta god da se dogodi na prvenstvu, na kraju reći: "Okej, gotov je EURO, sad čekamo Premijer ligu pa da gledamo fudbal".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.