Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Frankov duh kruži Španijom: Populisti su zaboli i poslednju zastavicu na mapi EU

Abaskal je svoj nacionalizam čeličio u Bilbaou, gde čak ni dečaci koji nisu Baski ili rođeni u Baskiji ne mogu da igraju za Atletik
Piše Željko Pantelić
Datum: 07/12/2018

Frankov duh kruži Španijom: Populisti su zaboli i poslednju zastavicu na mapi EU

Foto Tanjug/AP

Suverenisti su pobili i poslednju zastavicu koja im je nedostajala na mapi EU. Od prošle nedelje i Španija ima svog Matea Salvinija. Njegovo ime je Santjago Abaskal, lider nacionalpopulističke stranke „Voks" (Vox) koja je prvi put prešla izborni prag. Uspeh španskih nacionalpopulista, osvojili su 11 odsto glasova na izborima u Andaluziji, još je alarmantniji ako se ima u vidu da je južna španska pokrajina tradicionalno najmanje naklonjena ekstremnoj desnici.

Abaskal se predstavio na izborima za pokrajinski parlament u Sevilji kao moderni „idalgo", u sedlu sa pištoljem „Smith&Wesson" za pojasom, koji predvodi novu „reconquistu". Samo što ovoga puta „reconquista" ne polazi iz Kovadonge u Asturiji nego iz Almerije, grada sa najvećim brojem stranaca u Španiji i najvećim porastom broja malih privrednika koji su zahvaljujući staklenim baštama i proizvodnji voća i povrća postali imućni.

Abaskalov deda bio je vatreni pristalica generala Franka, otac pripadnik neofrankističkih snaga po padu diktature, dok je lider Voksa zalupio vrata Narodne partije 2014. godine optuživši tadašnjeg lidera Marijana Rahoja da je izdao ideje i vrednosti Narodne partije. Abaskal je svoj nacionalizam čeličio u Bilbaou, gde čak ni dečaci koji nisu Baski ili rođeni u Baskiji ne mogu da igraju za Atletik. On je ne samo nacionalista nego i ultrakatolik, po svim katoličkim dogmama osim braka, pošto je razveden. Zalaže se za zatvaranje granica, proterivanje stranaca, čak i onih sa regularnim dozvolama boravka ako su počinili krivična dela, propagira zatvaranje svih džamija čije finansiranje nije transparentno i legalno.

Međutim, stvarno gorivo Abaskalove popularnosti je katalonski secesionizam uvijen u revidirani „neofrankizam". Do prethodne godine ekstremna desnica u Španiji nije prelazila pola procenta glasova na izborima, bilo da je reč o pokrajinskim ili nacionalnim. Sa eksplozijom pitanja Katalonije, Abaskal je prvi put u karijeri mogao da govori pred masom od 10.000 ljudi sa španskim zastavama i da skine prašinu sa frankističkog slogana „Bog, otadžbina i porodica".

Loš rezultat socijalista na izborima u Andaluziji - izgubili su vlast posle 36 godina - doveo je u pitanje i opstanak vlade Pedra Sančeza u Madridu. Osim Abaskala kao pobednik na izborima u Andaluziji figurira i lider liberalnog pokreta „Građani" Albert Rivera, koji je udvostručio broj glasova svoje stranke i praktično se izjednačio sa Narodnom partijom. Narodnjaci su za dlaku izbegli istorijsko preticanje od „Građana" u Andaluziji, ali će se već na sledećim izborima za EP ukazati nova prilika.

 

*Tekst iz novog broja Nedeljnika

NOVI NEDELJNIK JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 6. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 

 

 

NE ZABORAVITE: SVI ČITAOCI NEDELJNIKA DOBIJAJU I POKLON KNJIGU O KRALJU PETRU DRUGOM, ŠESTU I POSLEDNJU IZ EDICIJE O DINASTIJI KARAĐORĐEVIĆ

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.