Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Miladinjovih 11

Fudbal je igra u kojoj igra 22 igrača, čak i kad pobeđuju Portugalci

Sa Ronaldom na terenu, ostali bi upamćeni kao tim koji je pokazao najlošiju igru na putu do finala. Ako bi uopšte s njim na terenu pobedili. A velika je verovatnoća da ne bi. Jer, igrači ne bi bilo koncentrisani na igru, nego kako to već biva, na Ronalda, od kog bi se očekivalo da igra
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 14/07/2016

Fudbal je igra u kojoj igra 22 igrača, čak i kad pobeđuju Portugalci

Foto Tanjug, AP/Michael Probst

Tužno je bilo videti sliku Kristijana Ronalda u suzama, kako na ishabanom kolenu, pokušava da ostane čvrsto na zemlji - a to je ono u čemu mu ga je ego često tokom karijere sprečavao - i u onoj neprikladnoj kutiji - verovatno postoji medicinarski izraz za to - u kojoj su ga kao dotrajali tepih izneli sa terena, dok je jedan od najboljih fudbalera na svetu shvatao da je sve gotovo. U jednoj sekundi srušilo se nebo ovom ponekad dragom, a uvek nadobudnom, momku kome je samo titula sa reprezentacijom nedostajala da zaokruži jednu od najuspešnijih karijera u istoriji igre.

Ali, kako se njemu i njegovim saigračima namestilo da se nezasluženo prošetaju do finala, i pri tom unesreće gomilu novonastalih fudbalskih heroja iz Hrvatske, Poljske i Velsa, tako su bogovi fudbala baš u finalu odlučili da prekinu Ronaldov niz sreće. Oštećeno koleno nije moglo da izdrži, i veliki fudbaler je zaustavljen pred samim ciljem, kao maratonac kog je uhvatio grč na 41. kilometru, ili kao Srbija na putu za Evropsku uniju - uvek ima još jedan uslov koji je uz svu muku i suze nemoguće preskočiti.

A onda je, kao u loše režiranom filmu holivudske "b" produkcije, neko zaustavio traku, iskočio iz platna i povikao "Stani!". A ko je rekao da u Portugalu igra samo Ronaldo.

Toliko je fenomen CR7 obuzeo fudbalsku planetu - da su i oni koji ga obožavaju i oni koji ga ne podnose (treći, ako uopšte postoje su oni koji ne gledaju fudbal) zaboravili na početak čuvene Linekerove definicije da je fudbal igra u kojoj igra 22 igrača, da dodamo, pa čak i kad pobeđuju Portugalci.

Ronaldo nije fudbal, ma koliko on to možda doživljavao, ili takav utisak ostavljao. I povreda koju je doživeo je tragična za njega, ali je možda jedna od boljih stvari koja se dogodila portugalskom fudbalu. Ovako, istorijsku titulu prvaka Evrope pamtiće kao fenomenalan uspeh ekipe autsajdera koji su ostali bez najboljeg igrača. Sa Ronaldom na terenu, ostali bi upamćeni kao tim koji je pokazao najlošiju igru na putu do finala. Ako bi uopšte s njim na terenu pobedili. A velika je verovatnoća da ne bi. Jer, igrači ne bi bilo koncentrisani na igru, nego kako to već biva, na Ronalda, od kog bi se očekivalo da igra.

Još jednom je sreća pogledala Portugalce. I sad niko ne može da kaže da je nezasluženo. 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.