Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Gaga Antonijević snima film o Jasenovcu, dobio novac Filmskog centra

Na sajtu Filmskog centra navodi se da se projekat "Dara", pre svega, izdvojio značajem teme i sinergijom scenarija i rediteljskom eksplikacijom
Datum: 04/12/2018

Gaga Antonijević snima film o Jasenovcu, dobio novac Filmskog centra

Foto: Screenshot Youtube

Projekat pod imenom "Dara", reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, koji će doneti priču o ustaškim zločinima u Jasenovcu, dobio je podršku Filmskog centra od 61.000.000 dinara, pišu Novosti.

Ovo delo, čiji je producent "Film danas", pobedilo je na ponovoljenom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2018. godinu u kategoriji Dugometražni filmovi sa nacionalnom temom.

Na sajtu Filmskog centra navodi se da se projekat "Dara", pre svega, izdvojio značajem teme i sinergijom scenarija i rediteljskom eksplikacijom.

"Srpska golgota u ustaškim koncentracionim logorima u Drugom svetskom ratu, naime, u ovom delu sveta nema premca, pa zbog toga, s jedne strane, zahteva da, više od sedam decenija nakon što se genocid dogodio, konačno bude obrađena, a sa druge vuče opravdan strah u nizu grandioznih kinematografskih i televizijskih uništavanja velikih istorijskih tema", navodi se u obrazloženju odluke, koje je potpisala predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan.

"Umesto produkcijski i ne samo produkcijski rizičnog spektakla, scenarističko-rediteljski tandem Drakulić-Antonijević opredelio se, međutim, za potresnu malu priču, kao simobol masovnog stradanja i samim tim otklonio veliki deo pomenute bojazni. Ukoliko se hrabra i inspirativna Antonijevićeva ideja primene postupka iz filma "Apokalipto" pokaže kao uspešna, planirani film bi sa relativno malim finansijskim sredstvima mogao da ostvari efekat epopeje", navodi se u saopštenju.

Kada je reč o izvodiljivosti filma, u obrazloženju se dodaje da je utisak Komisije da sredstva koja se odobravaju čine nužnu, ali dovoljnu preptostavku za dalje budžetiranje filma.

Konkursna komisija, inače, odbila je 19 projekata, među kojima su "Djeca Kozare" Lordana Zafranovića, "Princ Rastko srpski" Miroslava Lekića, "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, "Marko Kraljević" Dejana Zečevića.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Ratko
05.12.2018 - 10:13
INFLACIJA ?
Preferiram Kusturicu i Izraelce. Mislim da raspolažu masivnijim materijalom i biće dočekani sa manje rezerve.
ja
05.12.2018 - 10:13
pogled sa zapadne strane
Upravo to \"male potresne price\" iz toga II rata, a ne ne grandiozni kinematografski spektakli kojima nas je svojevremeno zasipala lukavstina i dvolicnost veljka bulajica. Uvek su mi bili odbojni filmovi koji u 2 sata strpaju celu historiju. Zato kad se pojavio film Oficir s ruzom rekla sam \'to je to\', male price iz (bar) nedavnije historije.