Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Glasaću za tebe kad pobediš

Kada su počeli da stižu prvi rezultati i procenti koji su govorili o ubedljivoj pobedi Aleksandra Vučića, setio sam se one davne rečenice koju je srpski seljak rekao Vuku Draškoviću tokom devedesetih - "Glasaću za tebe kad pobediš"
Piše: Branko Rosić
Datum: 25/04/2016

Glasaću za tebe kad pobediš

Foto: Tanjug / Irfan Ličina

Neizvesnost oko cenzusa je izvesna i to kažu neprestana uključivanja u televizijski prenos izborne noći.

Kada su počeli da stižu prvi rezultati i procenti koji su govorili o ubedljivoj pobedi Aleksandra Vučića, setio sam se one davne rečenice koju je srpski seljak rekao Vuku Draškoviću tokom devedesetih - "Glasaću za tebe kad pobediš".

Ta rečenica je ključna kako za prošlost, a bojim se i za budućnost izbora u ovoj zemlji. Ovi izbori to najbolje pokazuju i oni su velikim delom ličili na referendum, počevši od ulica i trgova, do televizijskih marketinških blokova. Nisam politički analitičar pa i neću da pričam da li će biti previše desnih ili uslovno desnih stranaka u parlamentu pri tom mislim najviše na ovu desnu koaliciju koja se bori oko hvatanja vazduha na površini cenzusa. Relativna neizvesnost i sitniš koji je za sada dobila koalicija Čeda–Boris–Čanak govori da oni koji su pre četiri godine bili kažnjeni apstinencijom ne mogu lako računati na popravni.

Gledam direktno uključenje u proslavu procenata koje je osvojila koalicija Dosta je bilo koja saopštava o velikom uspehu u gradskim opštinama, a o uspehu na Vračaru govori i DS. Ali u ovoj ajnštajnovskoj noći izvesno je da je sve relativno i da u 00:00 i dalje se ne zna ništa osim dominantne pobede Vučića i da su u parlamentu SRS i SPS. Srbija zaostaje za zapadnim zemljama i u saznavanju izbornih procenata koji su u razvijenim evropskim zemljama poznati mnogo pre ponoći.

Tokom izbora devedesetih uvek sam po saznavanju rezultata žalio što nisam otišao u inostranstvo. Očekivao sam tada puno od izbora. Danas ništa ne očekujem dobro znam da mi oni već godinama nisu promenili život. I po prvi put neposredno nakon izbora idem u inostranstvo, ali sada već dovoljno mator da ne mogu da sanjam da ću tamo ostati. Mada mi uvek nakon povratka na Surčin bude žao što nisam otišao posle onih izbora devedesetih kada je plata bila tri evra a Milošević opet pobedio. To mi je tada bilo čudno jer nisam dobro slušao onog seljaka koji je rekao ono Vuku Draškoviću "Glasaću za tebe kad pobediš!".

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.