Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Glumci Narodnog pozorišta u štrajku, pojavio se i ministar kulture

Upitan zašto odluka još nije doneta kada su prošle tri nedelje od zahteva glumaca za smenjivanje direktora Narodnog pozorišta Dejana Savića, ministar je odgovorio da su "tri nedelje prekratak period da bi se povukli radikalni potezi"
Datum: 08/11/2018

Glumci Narodnog pozorišta u štrajku, pojavio se i ministar kulture

Foto Nedeljnik

Deo ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu stupio je večaras u štrajk, a na njihovom skupu pojavio se i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministar je rekao povodom aktuelnih dešavanja u Narodnom pozorištu da Ministarstvo kulture i Vlada intenzivno razgovaraju, ali da još ne mogu da kažu koji je plan za rešenje problema. 

Vukosavljević je istakao da Ministarstvo i premijerka Ana Brnabić, s velikom pažnjom prate stanje u Narodnom pozorištu i prave plan kako bi se donela odluka koja je u najboljem interesu te ustanove kulture. 

Upitan zašto odluka još nije doneta kada su prošle tri nedelje od zahteva glumaca za smenjivanje direktora Narodnog pozorišta Dejana Savića, ministar je odgovorio da su "tri nedelje prekratak period da bi se povukli radikalni potezi". 

Sindikat Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (SINGLUS) održao je večeras jednočasovni štrajk upozorenja kao opomenu zbog neuvažavanja zahteva za smenjivanje upravnika Dejana Savića, prenosi b92.

Zaposleni su se okupili od 19.45 do 20.45 u foajeu Scene "Raša Plaović" i drugim prostorijama zgrade Narodnog pozorišta. 

Zbog štrajka je 15 minuta kasnila predstava "Važno je zvati se Ernest" u režiji Nikole Zavišića, a glumci su to vreme proveli s publikom u foajeu kojoj su objašnjavali razloge štrajka. 

Predsednica sindikata "Singlus" Ivana Nenadović kazala je da bi sledeći korak mogao da bude generalni štrajk i da će do toga doći ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. 

"Glumci ne žele da prestanu da igraju, generalni štrajk nikome nije u interesu, a naši sledeći koraci zavisiće od odluka nadležnih. Polažemo nade u konstruktivni dijalog", kazala je Nenadović za agenciju Beta. 

Problemi koji su dugo skrivani iza scene u Narodnom pozorištu sada izlaze u javnost, zaposleni više ne žele da ćute o urušavanju nacionalnog teatra jer, kako kažu, više nemaju šta da izgube. A sve to se dešava, simbolično i tragično, u trenutku kada Narodno pozorište obeležava 150 godina od osnivanja.

Prvakinja Drame Olga Odanović kaže za Nedeljnik da "idu do kraja jer više nemaju šta da izgube".

Ona je rekla i da neće više da prave privid da je sve kako treba, jer ništa nije kako treba u Narodnom pozorištu.

"Neka dođe inspekcija da vidi na šta liči Mala scena, da vidite na šta liče kupatila, toalet ne radi, itisoni su pocepani... Neistine su i da je Velika scena renovirana, pa mi na sceni nemamo kiseonik! Nijedno pozorište u Beogradu ne izgleda tako", rekla je glumica za Nedeljnik.

Glumci tog pozorišta nezadovolji su odlukom Savića da smeni direktora Drame Željka Hubača, zbog čega je više od 30 glumaca Narodnog pozorišta potpisalo proglas zahtevajući smenjivanje Savića i preispitivanje razloga za njegovo smenjivanje Hubača. 

Pošto je 6. novembra u 22 sata istekao rok koji mu je sindikat Narodnog pozorišta "Singlus" dao da podnese ostavku zbog, između ostalog, "nesavesnog poslovanja kojim je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta", Savić je samo poručio: "Ja ostavku podnositi neću, moj mandat je na raspolaganju Vladi Srbije". 

 

VIŠE O PROBLEMIMA U NARODNOM POZORIŠTU ČITAJTE U ŠTAMPANM IZDANU NEDELJNIKA KOJE JE NA KIOSCIMA OD 8. NOVEMBRA.Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Ana
09.11.2018 - 12:33
Strajk
Savic mora da ode iz pozorista.On je kompromitovao Narodno pozoriste.Dosta je njegovih lazi.