Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Greg Popović mi je rekao: "Ja nisam Srbin, nego Crnogorac. I nisam dobar trener, nego imam Dankana" - Velika ispovest Igora Kokoškova u Nedeljniku

U velikom intervjuu za Nedeljnik, Igor Kokoškov, sadašnji trener u Juti, govorio je o svom životu, danima u JNA u vreme raspada zemlje, o saobraćajnoj nesreći zbog koje je prekinuo igračku karijeru, o američkom snu, susretima sa najvećim imenima košarke, ali i predsednikom SAD Džordžom Bušom.
Datum: 06/12/2017

Greg Popović mi je rekao: "Ja nisam Srbin, nego Crnogorac. I nisam dobar trener, nego imam Dankana" - Velika ispovest Igora Kokoškova u Nedeljniku

Foto Profimedia

O Igoru Kokoškovu se u Srbiji ne zna mnogo. Svakako manje nego što bi bilo logično za srpskog košarkaškog stručnjaka koji je ovog leta bio najbolji evropski trener. Osvojio je Prvenstvo Evrope sa Slovenijom, a igra sudbine je htela da rođeni Beograđanin u finalu igra protiv reprezentacije Srbije.

Šira nekošarkaška javnost za njega je čula pre nešto više od deceniju i po kada je postao prvi neamerički član stručnog štaba jednog NBA tima. I od tada samo "bilduje" svoj CV. Postao je prvi neamerički trener koji je osvojio NBA ligu, pa prvi na Ol-star utakmici, pa do titule prvaka Evrope.

Ali iza tog CV-ja, krije se životna priča jednog mladića u uniformi JNA kome se zbog saobraćajne nesreće dok se rušila zemlja, srušio san da postane košarkaš.

U velikom intervjuu za Nedeljnik, Igor Kokoškov, sadašnji trener u Juti, govorio je o svom životu, danima u JNA u vreme raspada zemlje, o saobraćajnoj nesreći zbog koje je prekinuo igračku karijeru, o američkom snu, kako je otišao u Ameriku, susretima sa najvećim imenima košarke, ali i predsednikom SAD Džordžom Bušom.

Jedan od tih susreta je bio i sa Gregom Popović. Kokoškov je za Nedeljnik ispričao jednu interesantnu anegdotu:

"Radio sam za Larija Brauna, a Popović je bio pomoćnik Braunu. Kvin Snajder, moj sadašnji trener, radio je u San Antoniju. Imamo mnogo zajedničkih prijatelja. Grega sam upoznao 2001. godine, bio sam u Klipersima i igrali smo u 'Alamo domu', to je impresivna građevina koja služi i za rodeo. Još je igrao Dejvid Robinson, a Dankan je drugu godinu dominirao u NBA. Posle utakmice Popović je došao da se javi Alvinu Džentriju, treneru Klipersa. I ja, mlad i lud, priđem Gregu, pozdravimo se, i ja kažem: 'Vi ste dobar trener zato što ste Srbin.'

A on se onako brecne i kaže: 'Nisam ja Srbin, ja sam Crnogorac.' Kažem ja: 'Pa dobro, to je isto.'

A on: 'I nisam dobar trener, nego imam Tima Dankana u timu.'

On je 2004. godine, preko Udruženja trenera, kada je Drim tim gostovao u Beogradu, uradio trenersku kliniku, i sve to mu se dopalo. Ponovo je godinu dana kasnije bio u Beogradu. Doveo je i sina koji je bio oduševljen životom u Beogradu. Organizovali su mu i odlazak u mesto odakle potiče. Zna odakle je. Kaže "kad izađe ludi Srbin iz mene", on to zaista govori. Lepo je da predstavlja na neki način podneblje. Ali, naravno, on je Amerikanac pre svega", ispričao je Kokoškov.

 

CEO INTERVJU PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 7. DECEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.