Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Hoće li prevagnuti Dačićevo iskustvo ili će postati kapetan bez broda

Ma koliko Dijana Vukomanović politički nekom delovala bezazleno, njeno okretanje leđa i Dačiću i SPS-u ima jaku simboliku. Dačić je Dijanu praktično doveo u SPS, a o kakvom se međusobnom poverenju radilo govori činjenica da je pisala i poslednji partijski program
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 07/10/2016

Hoće li prevagnuti Dačićevo iskustvo ili će postati kapetan bez broda

Foto Igor Pavicevic

Ne verujem da je mnogo njih glasalo za SPS samo zbog Dijane Vukomanović, ali je njen odlazak iz te partije verovatno najveći udarac za Ivicu Dačića. To je svakako prva ozbiljnija posledica bunta značajnog broja socijalista koji su bili protiv ostanka SPS-a u Vučićevoj vladi ili onih koji nisu namireni nekom ozbiljnijom državnom funkcijom.

Ma koliko Dijana politički nekom delovala bezazleno, njeno okretanje leđa i Dačiću i SPS-u ima jaku simboliku. Dačić je Dijanu praktično doveo u SPS, a o kakvom se međusobnom poverenju radilo govori činjenica da je pisala i poslednji partijski program. Ne može to svako da radi, a kamoli u partiji koja ima takav rejting i koja ne odustaje od ambicija da ostane druga po jačini.

Dijana je sigurno očekivala da nakon ponovnog ulaska SPS-a u Vladu konačno dobije neki kolač vlasti - neki resor, verovatno prosvetni, a kako se to nije desilo, isteklo je njeno strpljenje za visokim pozicijama. Ukor koji je dobila u stranci zbog incidenta sa stranačkom koleginicom - i u kom izgleda nije dobila Dačićevu zaštitu - prelio je očigledno njenu čašu nezadovoljstva. I otišla je, a socijaliste ostavila u šoku, koji će, kako čujem, zbog tog Dijaninog čina narednih dana pokušati na sve načine da je ubede da promeni svoju odluku i vrati se u stranku.

U svakom slučaju, Dačić bi, ako ništa drugo, trebalo da bude zabrinut, jer je brod socijalista počeo ozbiljno da se ljulja. Otišao je i Nenad Borovčanin, ali socijalisti za njim ne žale kao za Dijanom. Ostavku na stranačke funkcije je podnela i Ivana Petrović, koji je vrlo bitan šraf u partiji, dok najjači socijalista na jugu zemlje Novica Tončev koristi svaki medijski nastup da pošalje otrovnu strelicu na Dačićev račun. A Branko Ružić? Još ćuti, ali verovatno pravi završne konture projekta: kako i kada Dačiću zadati konačan udarac.

Odmah posle aprilskih izbora na Televiziji N1 ocenio sam da je Dačiću preča fotelja u SPS-u, nego u Vučićevoj vladi. Dačić taj dobronamerni savet očigledno nije poslušao, već je ponovo potrčao u Vučićev zagrljaj, a iza sebe ostavio većinu nezadovoljnih partijskih saboraca. Zato danas ima ozbiljan problem kako da zadovolji njihove apetite i umiri stranku. Ivicu sigurno čeka hladna zima.

I ozbiljan ispit za njegov autoritet i integritet nakon zahteva da se prestane sa iznošenjem prljavog veša u medije. Dačićev adut je njegovo iskustvo, ali ako na tim ispitima padne, šef diplomatije će postati kapetan bez posade. A onda i bez broda...


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Čedomir
07.10.2016 - 14:04
Komentar
Nisam obožavalac Dijane a naročito ne obožavalac Dačića. Dijana mu je bila najverniji saradnik. Dugo je čekala da se visoko kotira u valsti. Čak se pričalo da će biti ministar. Od toga ništa. Dačić je privatizovao partiju za sopstvene interese i interese manje grupe ljudi oko sebe. To nije od juče, to traje malo duže vremena. I mene kao člana partije je davno prodao i zato više zbog njega ne glasam SPS. Sve ima svoju meru, a on je preterao svaku meru samo da je u nekoj ministarskoj fotelji. Ne radujem se raspadu SPS ali za to je kriv samo Dačić i uža klika oko njega, Slavica Đukić Dejanović a naročito Obradović. Čaša se prelila i Dačić će ostati sa oslabljenom partijom. Dijana mu je zadala udarac ali će Ružić zabosti glogov kolac u karijeru Dačića. Zaslužuje to.