Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

"Hteo sam da budem bolji od Dalipagića, ali uvek bi me nadigrao. Rekao mi je: A zamisli kada sam mogao da skočim još više..."

"To je bilo nešto posebno, iako je on bio u poznim igračkim godinama. Kao klinac stalno sam se palio da pružim svoj maksimum protiv velikog Praje. On veličina, a ja sam tek dolazio"
Datum: 06/01/2019

"Hteo sam da budem bolji od Dalipagića, ali uvek bi me nadigrao. Rekao mi je:  A zamisli kada sam mogao da skočim još više..."

Foto Profimedia

Nekadašnji košarkaški reprezentativac i današnji trener Saša Obradović bio je deo one ekipe Crvene zvezde koja je posle 21 godine uspela da osvoji šampionsku titulu.

Bilo je to u vreme ratova i sankcija. 

"Bilo je jako teško, to pamtim dobro“, rekao je Obradović u razgovoru za Mozzart sport. "Što se košarke i mene lično tiče, možda mi je u tom sportskom smislu raspad Jugoslavije dobro došao, jer sam u moru velikih igrača skrenuo pažnju na sebe sa tom podelom zemlje.

U tim godinama sankcija, koje su bile mnogo teške, narod je energiju i interesovanje izvlačio kroz utakmice, pogotovo Zvezde i Partizana. Ti susreti večitih rivala bili su u posebnoj atmosferi. Ne kakva je danas, jer si tada imao derbi kao glavni događaj, a sada je program mnogo bogatiji."

Šta vam je privlačilo pažnju najviše?

U to vreme su, kaže, ljudi kroz utakmice pronalazili izlaz iz tih teških vremena i krize. Bar na tih nekoliko sati.

"Što se mene tiče, to su nezaboravne atmosfere, jer danas ste u situaciji da je jedan tim domaćin, pa da je drugi, nema toga da je hala podeljena i da svaka strana ima svoje pristalice. Tada je pored rata koji nam je uobličavao živote van dvorane bilo i ratno stanje na tribinama. Taj pritisak te je terao da pružiš sve od sebe", rekao je Obradović.

Pričajući o danima u Zvezdi, prisetio se i kako je imao sreću da igra sa Draženom Dalipagićem koji je bio na kraju karijere.

„To je bilo nešto posebno, iako je on bio u poznim igračkim godinama. Kao klinac stalno sam se palio da pružim svoj maksimum protiv velikog Praje. On veličina, a ja sam tek dolazio. Imao sam želju da se nadmećem s njim, da protiv njega pokažem najviše, da mu blokiram šut, da ga pobedim. Ali, uvek je nalazio način da me nadigra.  Sećam se kada mi je jednom prilikom rekao: ’Gledaj, sad mogu da skočim ovoliko, a zamisli kada sam mogao da skočim još više i onda mi lopta bude u još boljoj poziciji’. Onda shvatim kakav je on igrač bio...“.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.