Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

I po šest godina čekaju na operaciju: Na listi čekanja u Srbiji 72. 540 ljudi

na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na primer, čovek koji je u užičkoj bolnici zakazao operaciju ugradnje veštačkog kolena u januaru 2013. doći će na red u martu 2019. godine
Datum: 14/08/2018

I po šest godina čekaju na operaciju: Na listi čekanja u Srbiji 72. 540 ljudi

Foto Profimedia

U srpskim bolnicama na operaciju ili na različite vrste snimanja čeka 72.540 ljudi. Najduže su liste čekanja za operaciju katarakte, ugradnju veštačkog kolena i kuka, koronarografiju srca, stavljanje veštačkih valvula, ali i snimanje glave i kičmenog stuba na magnetnoj rezonanci, piše Politika.

U proseku, na najtraženije intervencije čeka se oko dve godine, ali se dešava da pacijent na red za operaciju stigne i posle šest godina.

Po listama čekanja koje se objavljuju na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na primer, čovek koji je u užičkoj bolnici zakazao operaciju ugradnje veštačkog kolena u januaru 2013. doći će na red u martu 2019. godine. A bolesnik koji je prošlog meseca stavljen na listu u Institutu "Banjica" biće operisan u januaru 2022. godine. Ako se sudi po zvaničnim listama, danas će u ovoj ustanovi biti operisan bolesnik kome je operacija kolena zakazana u decembru 2014. godine.

Kako saznaje "Politika", na kardiohirurške intervencije najduže se čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", zatim u Kliničkom centru Srbije i KC Kragujevac, dok se na VMA, u KC Niš, bolnicama u Kruševcu i Užicu, KC Kragujevac i KBC "Zvezdara" najduže čeka na ortopedske intervencije.

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Samo kazem...
14.08.2018 - 14:20
Sjajan savet
Drugarici operaciju ciste na jajniku koja je ogromna i pred samo pucanje zakazali za 4 meseca... Kazu hitno je tek kad pukne... On rekla da ce puci svakog casa, reklo joj je tako 5 lekara cije je misljenje trazila, kako cetiri meseca da izdrzi? Dobila je odgovor “nemoj da skaces”
Nemac
23.08.2018 - 23:17
schnee
Bio aprila kod ortopeda,hteli da mi najpre levo koleno operisu,protezu stave vec jula. Otkazao sam,razmislicu jos.Kakve godine cekanja? Nema to ovde