Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Ima li beznađe dno?

Da će se gomili poniženih i uvređenih, kojih je na Zemlji svakim danom sve više, ukoliko potraje haos koji proizvodi današnji kapitalizam i današnja globalna "demokratija" i koji iz dana u dan postaje sve veći, u dogledno vreme pridružiti i oni koji još uvek deluju "ravnopravniji" od ostalih -- iako, možda, nije sasvim očigledno -- više je nego izvesno
Piše: Vladimir Kecmanović
Datum: 18/04/2016

Ima li beznađe dno?

Foto: Profimedia

Prilično staru misao da je svet parlamentarne demokratije najmanje loš od svih svetova koje smo do sada u realnosti bili u prilici da upoznamo, još uvek nije moguće osporiti adekvatnim kontraprimerom.

Međutim, budući da taj svet postaje užasan, i svakim danom sve užasniji - postavlja se pitanje da li činjenica nepostojanja realne alternative može da predstavlja utehu za bilo koga, uključujući i povlašćene kreatore globalne strahote.

Više je nego izvesno da mase ljudi - ne samo u zemljama "Trećeg sveta" i ne samo u "nedemokratskim sistemima", "demokratijama u razvoju" i "ekonomijama u tranziciji" nego i u zemljama razvijene ekonomije i "razvijene demokratije" - koji žive na ivici gladi ili gladuju, koji umiru od posledica nezdrave ishrane i nemogućnosti da dobiju kvalitetnu medicinsku negu ili, na primer, od posledica trovanja štetnim lekovima, od saznanja da je svet u kom žive bolji od svetova koji su ih eventualno mogli zadesiti, nemaju nikakve vajde.

Da će se gomili poniženih i uvređenih, kojih je na Zemlji svakim danom sve više, ukoliko potraje haos koji proizvodi današnji kapitalizam i današnja globalna "demokratija" i koji iz dana u dan postaje sve veći, u dogledno vreme pridružiti i oni koji još uvek deluju "ravnopravniji" od ostalih - iako, možda, nije sasvim očigledno - više je nego izvesno.

Kao što je izvesno da u slučaju ekoloških kataklizmi armagedonskih razmera do kojih će neminovno doći ukoliko se sistem koji vlada svetom iz korena ne promeni - što, na užas, deluje nemoguće, a sva je verovatnoća da će postati moguće tek onda kada bude kasno - pošteđen neće biti niko.

Svet u kom danas živimo - makar i dalje bio najmanje loš od svih svetova koje bi bilo moguće stvoriti - ujedno je i najgori od svih mogućih svetova, upravo zbog toga što ukida mogućnost izgledne alternative i uskraćuje mogućnost pobune koja ne bi podrazumevala očajnički nihilizam. Stoga - budući da je potreba za pobunom jedna od najljudskijih čovekovih potreba - ne treba da čudi što su primeri ubilačkog i samoubilačkog nihilizma sve žešći i češći.

O moralnom i duhovnom sterilitetu današnjeg sveta na slikovit način govori činjenica da je autor jednog od retkih pokušaja artikulacije globalnog nezadovoljstva i definisanja pravca i smera eventualne smislene pobune - bio čovek koji je zagazio u desetu deceniju života!

Stefan Hesel, veteran francuskog Pokreta otpora, političar i mislilac, pre nekoliko godina, a neposredno pre nego što će napustiti ovaj svet, objavio je kratku knjigu čiji naslov u prevodu na srpski glasi "Pobuni se" i koja je u priličnoj, ali nikako u zadovoljavajućoj meri, uzburkala javnost Zapada.

Ukoliko današnji dvadesetogodišnjaci, tridesetogodišnjaci, četrdesetogodišnjaci i pedesetogodišnjaci, prvenstveno na Zapadu, ali i u drugim delovima sveta, apel ovog starca - kao što gotovo sigurno neće - ne budu shvatili ozbiljno - današnji desetogodišnjaci će, plašim se, veoma brzo da se pobune na način koji će i njih i nas sa njima prečicom odvesti tamo kuda smo se i zaputili.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.