Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Neki su učili do sitnih sati, a oni su se upisivali preko veze": Kako su bogati roditelji varali pri upisu dece na fakultete u SAD

Danas se, nakon jučerašnjeg hapšenja, pred sudom pojavila glumica serije "Puna kuća" Lori Loklin koja je navodno Univerzitetu Južna Kalifornija, koji pohađaju njene dve ćerke, donirala 500.000 dolara. Prethodno je zvezda serije "Očajne domaćice" uhapšena jer je obuhvaćena istom optužnicom
Datum: 14/03/2019

"Neki su učili do sitnih sati, a oni su se upisivali preko veze": Kako su bogati roditelji varali pri upisu dece na fakultete u SAD

Foto: Profimedia

Proučavali su gradivo do sitnih sati i prolazili kroz agoniju učeći red po red u svojim esejima. Uzeli su standardizovane testove tri, četiri, pet puta da bi poboljšali svoje rezultate. Nakon godina priprema i anksioznosti, studenti u školi Eving Merion Kaufman,  škole koju pohađaju pretežno Afroamerikanci, podneli su svoje prijave za koledž nadajući se da će se njihov trud isplatiti.

Međutim, sada su oni, kao i hiljade drugih učenika pogođeni skandalom koji potresa čitavu Ameriku. Tako Njujork Tajms započinje priču o aferi "elitni univerziteti" u kojoj je otkriveno da je više od 50 ljudi bilo uključeno u malverzacije oko upisa fakulteta. 

Naime, bogati roditelji, iz sveta šou-biznisa, sporta, kao i akcionari velikih kompanija podmićivali su profesore i u saradnji sa firmom  "Edge College & Career Network" pružali šansu svojoj deci da "preko veze" upisuju prestižne univerzitete poput Jejla, Džordžtauna, Stenforda i Univerziteta Južne Karoline.

Danas se, nakon jučerašnjeg hapšenja, pred sudom pojavila glumica serije "Puna kuća" Lori Loklin koja je navodno Univerzitetu Južna Kalifornija, koji pohađaju njene dve ćerke, donirala 500.000 dolara, piše Yahoo Entertainment.

Sud ju je pustio na slobodu uz kauciju od milion dolara, a za istu sumu pušten je i njen suprug, a oboje imaju mogućnost da napuste dom, čak i zemlju, ali su dužni da se jave u policijsku stanicu. Takođe, zabranjeno im je da o ovom slučaju razgovaraju sa drugim ljudima, osim sa ćerkama.

Prethodno je glumica Felisiti Hofman, koja se proslavila ulogom u holivudskoj seriji "Očajne domaćice" uhapšena jer je obuhvaćena istom optužnicom,  s tim što je kaucija za njeno puštanje bila 250 hiljada dolara. To je posledica činjenice da je Hofman optužena da je uplatila znatno manju sumu od svoje koleginice, oko 15.000 dolara.

Prema optužnici, posrednici su krivotvorili dokumente dece, uključujući rezultate njihovih ispita, kako bi im olakšali upis. Rad na nelegalnom ubacivanju učenika na prestižne univerzitete išao je dotle da su organizovane posebne grupe koje su pravile lažne Fejsbuk profile kako bi stvorili uverljivu krinku za one koji su preko sportske stipendije trebalo da upišu neke od elitnih univerziteta.

Sportski kanali za ulazak na univerzitete odavno su definisani kao leglo mita i korupcije, a pre nekoliko godina, trener Univerziteta Lujvil i jedan od najvećih trenera u koledž košarci poslednjih decenija Rik Pitino, dobio je otkaz u jednom takvom skandalu.

Ovoga puta, na udaru FBI našao se čovek sa ovih prostora, najodlikovaniji vaterpolo trener u SAD, piše Blic. U pitanju je Jovan Vavić koji je radio kao trener muškog i ženskog vaterpolo tima na Univerzitetu Južna Kalifornija, a optužen je da je primio više od 1,5 miliona dolara mita.

On je nakon hapšenja pušten uz kauciju od 50 hiljada dolara.

"Glava zmije", odnosno čovek koji je bio na čelu mreže, Vilijam Singer, vlasnik firme "Edge College & Career Network" optužen je za četiri krivična dela, među kojima su i iznuđivanje i pranje novca. Očekuje se da će on priznati odgovornost, pišu američki mediji.

Ipak, kakve god konsekvence da budu za učesnike afere "elitni univerziteti", to neće vratiti priliku za pošteno nadmetanje onima koji su utrošili vreme i energiju kako bi radili pošteno.

"Ne želim da se osećam kao da sam u podređenom položaju u odnosu na njih. Znam da imam karakter i vrednosti koje oni nisu morali da razviju. Njima je sve poklonjeno, a nas su učili da bi za neke stvari morali da se izborimo i potrudimo", zaključuje jedan od učenika srednje škole sa početka priče.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.