Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Ispovest crnog policajca koji se ubacio u Kju Kluks Klan: "Ponudili su mi mesto predsednika ogranka. Otišlo je predaleko..."

On je telefonom vodio komunikaciju, a na sastanke je odlazio kolega belac
Datum: 12/08/2018

Ispovest crnog policajca koji se ubacio u Kju Kluks Klan: "Ponudili su mi mesto predsednika ogranka. Otišlo je predaleko..."

Profimedia

Novi film Spajka Lija "BlacKkKlansman" temelji se na istinitom događaju crnog policajca koji se krajem sedamdesetih infiltrirao u Kju Kluks Klan u Kolorado Springsu.

The Business Insider je razgovarao sa policajcem Ronom Stalvortom, danas u penziji, koji je putem telefona stupio u kontakt sa članovima Klana, a njegov kolega, beli policajac je umesto njega odlazio na sastanke.

Stalvort je ispričao kako je 1978. godine, dok je radio u policiji u Kolorado Springsu pokrenuo istragu o Kju Kluks Klanu. Videvši oglas u novinama u kojem su se tražili novi članovi za formiranje ogranka u njegovom gradu, poslao im je poruku na adresu koju su naveli. Nedelju ili dve kasnije dobio je poziv od Kena Odela.

"Tad sam rekao sebi: 'Dođavola, šta ću sad?", prisetio se Stalvort koji je na licu mesta smislio kako će uz pomoć kolege belca Čaka da stupi u kontakt sa Odelom. Dalje je bilo lako dobiti informacije o tome koliko imaju članova, gde se okupljaju...

Stallworth je čak dobio i člansku kartu koju još uvek čuva, sa potpisom Dejvida Djuka, nacionalnog šefa Klana s kojim je takođe razgovarao telefonom.

Tokom istrage koja je trajala sedam i po meseci Stalvort i njegov kolega uspeli su da spreče tri paljenja krsta, koje se u SAD tumači činom domaćeg terorizma. Takođe su otkrili i dva člana koja su radila u vojsci. Obavestili su Pentagon i oni su dobili otkaze.

KKK je s vremenom odlučio da nominuje Čaka, odnosno Stalvorta, da postane predsednik lokalnog ogranka. Kad je to rekao svom šefu u policiji, ovaj je odgovorio: "Završi odmah istragu. Ovo je otišlo predaleko."

"Rečeno mi je da više ne uspostavljam kontakt sa Klanom, da ne odgovaram na njihove telefonske pozive i da Čak ne ide na sastanke. Šef mi je naredio i da uništim dosije", ispričao je Stalvort koji je sačuvao dve beležnice sa podacima.

Do 2006. godine o ovome nije nikome pričao, a 2014. godine objavio je knjigu pod naslovom "Black Klansman".


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.