Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Istorija nam se promenila, sada će i zakoni": Novom Zelandu trebalo je samo šest dana da uvede zabranu poluautomatskog oružja

Predsednica Vlade Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je da će ta zemlja zabraniti upotrebu poluatomatskog oružja i jurišnih pušaka kao odgovor na stravičan zločin u Krajstčerču
Datum: 22/03/2019

"Istorija nam se promenila, sada će i zakoni": Novom Zelandu trebalo je samo šest dana da uvede zabranu poluautomatskog oružja

Foto: Tanjug-AP

Nakon što je 50 osoba ubijeno u napadu na dve džamije na Novom Zelandu, premijerki i poslanicima su bila dovoljna samo 72 sata da donesu važnu odluku.

Predsednica Vlade Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je da će ta zemlja zabraniti upotrebu poluatomatskog oružja i jurišnih pušaka kao odgovor na stravičan zločin u Krajstčerču.

Novi zakoni stupiće na snagu 11. aprila.

“Istorija nam se zauvek promenila. Sada će i zakoni”, rekla je premijerka.

Ova odluka novozelandskih zvaničnika usmerila je pogled na jednu drugu zemlju – SAD.

Kako piše CNN, nakon što je 26 osoba ubijeno u osnovnoj školi 2012. godine, bilo je različitih poziva na provere. Više od šest godina kasnije, ništa nije materijalizovano.

Kako se navodi, obe zemlje imaju dugu kulturu kada je posedovanje oružja u pitanju, ali zato postoje i očite razlike.

Pravo na posedovanje oružja nije sadržano u Ustavu Novog Zelanda, a posledica napada u Krajstčerču pokazuje da je toj zemlji hitnije usvajanje novih nacionalnih zakona o kontroli oružja nego što je to u SAD i posle brojnih masovnih pucnjava.

Podršku novozelandskoj premijerki dali su amerčki demokrata Berni Sanders i američka demokratska kongresmenka Aleksandrija Okasio Kortez

“Zločin u Sendi Huku dogodio se pre šest godina, a mi ne možemo da dođemo do toga da Senat uopšte glasa o univerzalnim proverama. Desio se Krajsčerč i za nekoliko dana Novi Zeland je izbacio ratno oružje sa potrošačkog tržišta. Tako to treba da izgleda”, rekla je Okasio-Kortez.

Aktivista Adam Best naveo je listu napada u SAD: Aurora, Sendi Huk, San Bernardino, Orlando, Sauterland Springs, Las Vegas, Parkland, Pitsburg.

“Oružje AR-15. Amerika ne uradi ništa. Krajstčerč – AR-15. Novi Zeland zabrani svo jurišno oružje”, napisao je on.

“Independent” u tekstu pod nazivom “Novom Zelandu je bilo potrebno samo šest dana i svi gledaju u Ameriku” navodi se da trenutne procene pokazuju da na Novom Zelandu ima oko 1,2 miliona komada vatrenog oružja.

Zabrana bi ipak dozvolila neko oružje koje se koristi za lo vi kontrolu štetočina.

Zakoni o oružju u SAD variraju od države do države, ali pravo na držanje i nošenje oružja uglavnom je zaštićeno Drugim amandmanom.

Nekim ljudima je zabranjeno kupovati vatreno oružje: beguncima, osobama koje su oduđene za krivično delos a kaznom dužom od jedne godine, ljudima koji su osuđeni za nasilje u porodici (iako postoje rupe u ovoj zabrani u nekim državama), ljudima koji su nevoljno primljeni u mentalnu ustanovu.

Čak 43 države nemaju zabranu za jurišno oružje, a 35 država ne zahteva od vlasnika oružja da imaju dozvolu, da dobiju dozvolu za kupovinu ili da registruju svoje oružje.

U pucnjavi u Las Vegasu 2017. godine ubijeno je 58 ljudi. U Parkland una Floridi 2018. ubijeno je 17. Njutaun, Konektikat 2012. godine – ubijeno 20 dece i šestoro odraslih. U Sauterland Springsu u Teksasu 2017. ubijeno 25 osoba.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.