Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Zoran Ivošević o ideji za ograničenje mandata: "Podržavam, dva puta po četiri godine i tačka"

"S obzirom na to da je reč o ustavnoj materiji, ta ideja i trebalo da bude deo tog najvišeg pravnog akta", rekao je Ivošević
Datum: 11/02/2019

Zoran Ivošević o ideji za ograničenje mandata: "Podržavam, dva puta po četiri godine i tačka"

Foto: Medija centar Beograd

Nekadašnji sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević izjavio je za Nedeljnik da je ideja o ograničenju predsedničkog i premijerskog mandata na osam godina dobra i da priliči ovoj zemlji.

"Imajući u vidu sistem vladanja u svetu, naravno da ja podržavam tu ideju. Ali imate i izuzetke, kakav je, na primer, Muhika u Urugvaju, pa takav čovek zaslužuje da ga birate koliko god hoćete. Ali ovo nije zemlja u kojoj takvi izuzeci postoje. Nije ovo zemlja pogodna za takve izuzetke", rekao je Ivošević, dodajući da trenutno u Srbiji imamo slučaj da je Aleksandar Vučić "preuzeo sve uzde svih vlasti".

On je objasno da bi, s obzirom na to da je reč o ustavnoj materiji, ta ideja i trebalo da bude deo tog najvišeg pravnog akta.

"Dva mandata od po četiri godine i tačka", dodao je Ivošević.

***

Ovu ideju je, da podsetimo, izneo glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić. On je gostujući na N1 izjavio da bi najveća stvar za našu demokratiju bila da se političarima ograniči mandat na osam godina.

"Mislim da ovo zaista može da bude korisna stvar, jer kada imate raspolućeno društvo i tešku situaciju, onda iz toga može da se izrodi nešto dobro. Ljudi nisu na ulicama ni zbog Kosova, ni zbog političara, ni zbog političkih ideja, već zbog demokratije. Zamislite da ste 1997. godine znali da Milošević odlazi za godinu dana. Ne bi bilo ni bombardovanja, ni rata, ničega ne bi bilo", rekao je između ostalog Lalić, dodajući da je osam godina optimalni period koji bi jedan političar trebalo da provede na vlasti.

 

Pročitajte još

Kolumna Veljka Lalića: Ugovor s političarima

Da li ste za ograničavanje mandata političarima na 8 godina?
Da
Ne
Nemam stav

Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.analitičar
12.02.2019 - 10:25
Ograničenje mandata
Za predsedničku funkciju dva puta po četiri (umesto kao sad pet) godine apsolutno se slažem. Problem medjutim nastaje sa izvršnom vlašću tj. sa vladom. Nigde u demokratskom svetu (osim u SAD gde je predsednik države istovremeno i šef vlade) se ne ograničava mandat vlade odnosno premijera. Naime na svake četiri godine su redovni parlamentarni izbori gde narod slobodno bira izmedju stranaka one stranke i one lidere tih stranaka za koje veruje da su najbolji. Tako je moguće da u nekim državama jedna ista stranka pa čak i jedan isti čovek kao premijer vlada i po tri-četiri uzastopna mandata, kao što je na primer slučaj u današnjoj Nemačkoj. S druge strane setimo se Italije koja je u Evropi najčešće menjala svoje premijere odnosno vlade i po nekoliko za godinu ili dve dana. To se obično smatralo političkom krizom i političkom nestabilnošću (što nije u slučaju italije ima,o nikakve veze sa ekonomijom koja je i u periodima kratkoričnih vlada funkcionisala jako dobro, anročito sedamdesetih i osamdesetih godina) dok su \"dugovečne\" vladavine poput one Helmuta Kola (16 godina tj. četiri mandata od po četiri godine) i Merkelove (takodje će 2021 biti punih 16 godina tj. puna četiri mandata) pokazivale političku stabilnost jedne države. Čudi me da takav znalac kao što je inicijator ideje novinar Veljko Lalić to ne zna, a još čudnije je što mu se pridružuje i dr Zoran Ivoševć koji bi tek ovo morao da zna. Dakle ograničimo šefu države mandat na dva puta po četiri godine ( a ne kao sad dva puta po pet godina) a o vladi kao i njezinoj dugovečnosti ili kratkovečnosti odučuju birači.
conc1955
12.02.2019 - 10:25
reci jednu
tvojim sadašnjim kolegama da bar jednu kažu AV kako krši svaki dan taj isti ustav... PS...član 115...Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost...
ja
12.02.2019 - 13:34
pogled
Pet godina je dovoljno da se stvari pokrenu na bolje ako je osoba to u stanju. Ako za 5 godina nije u stanju uraditi nesto dobro za zemlju onda mu ni slijedecih 10 nece pomoci. Sto znaci ne valja i s njim out. Daj drugog. Ili drugu.