Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Iza panike zbog napada ptica na Beograđane krije se topla roditeljska priča

U ovo doba godine ptići vrana uče da lete i pod budnim su okom svojih roditelja. Budući da ne umeju dobro i vešto da koriste krila, oni često padaju na obližnje drveće ili trotare. Prolaznike, pse i mačke odrasle vrane vide kao opasnost za svoje mladunce pa nastoje da ih zaštite, kažu stručnjaci
Piše Marko Prelević
Datum: 01/06/2017

Iza panike zbog napada ptica na Beograđane krije se topla roditeljska priča

Foto Profimedia

Ako čitate tabloide ili tabloidne sajtove, mogli biste da pomislite da živimo u Hičkokovom filmu. Ne u "Psihu", naravno, nego u "Pticama". Kako prenose mediji, u Beogradu se u poslednjih nekoliko dana dogodilo nekoliko napada vrana i svraka na žitelje glavnog grada, pre svega u Zemunu i na Novom Beogradu, ali i na Zvezdari i na Bežanijskoj kosi.

Nije posredi nikakvo čarobnjaštvo, niti uticaj HAARP-a, objašnjavaju za Politiku stručni sagovornici, već redovna pojava u ovo doba godine - krajem maja i početkom juna - pošto ptice u tom periodu štite svoje mladunce.

"U ovo doba godine ptići vrana uče da lete i pod budnim su okom svojih roditelja. Budući da ne umeju dobro i vešto da koriste krila, oni često padaju na obližnje drveće ili trotare. Prolaznike, pse i mačke odrasle vrane vide kao opasnost za svoje mladunce pa nastoje da ih zaštite", kazao je za Politiku ornitolog Goran Vesić, uz napomenu da ova vrsta ptice nije agresivna, ali da vrane jesu jako inteligentne.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi da ptice uglavnom napadaju kada su mladunci nisko u žbunju ili u nižim delovima krošnje drveta, te da odrasle ptice najpre snažnim gakanjem šalju znake upozorenja. Ovakvo zaštitničko ponašanje traje desetak dana, pošto su tada mladunci spremni za let.

"Ukoliko ptice uporno brane mlade, potrebno je poneti kišobran ili štap koji ćete držati iznad glave, ali ne da uzvratite udarac, već samo da uplašite pticu", savetuje Milan Ružić, objašnjavajući da su ove ptice nekada živele u predgrađima, ali onda je grad stigao do njih.

Prema grubim procenama, u prestonici ima nekoliko hiljada vrana. Lekari kažu da vrane mogu ozbiljno da ozlede prolaznike i da povređeni moraju da se jave ambulanti, pošto treba primiti antitetanus.

Pravnici, inače, kažu da bi zbog povreda od ptica građani takođe mogli da tuže Grad Beograd, kao što to čine nakon ujeda pasa lutalica, pošto je grad dužan da ih hvata i zbrinjava. Ipak, u gradskoj upravi kažu da dosad nisu imali takav slučaj, a novinari Politike primećuju da bi i teško koji sudija pristao da razmrsi kolika je tačno šteta od napada svrake ili vrane.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.