Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Jankovićeva partija šaha sa Vučićem: Da li je prerano žrtvovao teške figure?

Janković je na predsedničkim izborima izabran da bude lider opozicije. Dobio je "bele figure" u opoziciji. Kibiceri tvrde da se nije najbolje snašao u postizbornom "otvaranju", da je prerano žrtvovao neke teške figure, istina i neke pione, da se odlučio za lošu taktiku ako igru isključivo bazira na lošem potezu protivnika...
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 17/08/2017

Jankovićeva partija šaha sa Vučićem: Da li je prerano žrtvovao teške figure?

Saša Janković mora vrlo brzo da pozove opoziciju na okupljanje i prekine Vučićevo i slavlje njegovih pristalica zbog sukoba Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke. U suprotnom, Vučić će nastaviti da aplaudira Jankoviću, ali i Šutanovcu i Jeremiću i Tadiću...

I Šapiću i Belom, naravno, ali oni su iz druge priče.

Ako Janković to ne uradi, ostaće većinski utisak da je izabrao benigni razlog za raskol prograđanske opcije. I da od ozbiljnijeg udarca Vučiću u Beogradu - već sada je izvesno - nema ništa. Džaba Jankoviću sumnje ili dokazi, šta god, da je Šutanovac ponudio "dil" Vučiću, kada je gro oponenata ovog režima iz proevropskog korpusa ostao najblaže rečeno zatečen, ali i skloniji stavu da je bivši ombudsman izabrao loš povod za ovaj sukob.

Šutanovac, doduše, mora što pre jasno i nedvosmisleno da se izjasni da li je za saradnju sa Vučićem, a do tada će motiv za ovakvu odluku PSG izgledati nešto dublji od želje demokrata da šefu države ponude nova ustavna rešenja.

Janković je na predsedničkim izborima izabran da bude lider opozicije. Velika je to odgovornost. Možda i balast za bivšeg zaštitnika građana, imajući u vidu njegovo političko (ne)iskustvo. Ali, ulogu koju je dobio od birača mora što pre da shvati. A dobio je "bele figure" u opoziciji, i zato je u protekla tri meseca svaki njegov potez bio pod lupom. Kibiceri tvrde da se nije najbolje snašao u postizbornom "otvaranju", da je prerano žrtvovao neke teške figure, istina i neke pione, da se odlučio za lošu taktiku ako igru isključivo bazira na lošem potezu protivnika...

Jankovićev problem (čitaj opozicije) je što njegov najozbiljniji oponent i dalje ima daleko više vernih navijača, čiji se broj izgleda ne smanjuje, bez obzira na Vučićevu igru.

Jankovićevo žrtvovanje Demokratske stranke može, međutim, da bude veliki ulog u ovoj partiji šaha s Vučićem. Profesionalni komentatori političkih prilika u Srbiji su iznenada dobili porciju zadovoljstva, te sada traže razloge ovakvog epiloga u ambiciji Jankovića da preuzme glasačke mrvice DS-a, da je planirao da u svoju "beogradsku izbornu kolonu" ubaci Jeremića i Dveri, mimo volje Šutanovca, da nije više mogao da trpi prozivke nekih demokrata na Tviteru, da su neka istraživanja ukazivala da DS bolje stoji od PSG, ili da je ovo kraj opozicije.

Davno sam napisao da je Vučiću lako sa ovakvom opozicijom. Danas sam još uvereniji da on, bar još neko vreme ne mora da brine...

Jankovićev stav da će jedini dijalog koji će ikada imati sa Vučićem biti isključivo razgovor o mirnoj predaji vlasti je apsolutno razumljiv, ostaje jedino sporno kako stići do tog cilja ako se igra na opozicioni razlaz, a ne na sabornost, na podele umesto ujedinjenja ili svađe umesto jedinstva.

Vučiću samom sigurno neće pasti zastavica.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Nikola
18.08.2017 - 13:25
Nisu komentatori u koži političara
Komentatori se obično hvataju za ono sto im je pred nosem. Dublje i dalje, strateški i perspektivno ne analiziraju. Postali su kao i oni kojima jedino bitno brzo preuzimanje vlasti. Dvodecenijska predistorija većine lidera tzv. opozicije je takva da ne verujem kako će se držati ma kakvog dogovora.