Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Jedan dan u Srbiji: Kafa i kombiji

Nestaje kombi za mađarsku kao Costa kafa. Da li je makar jedan migrant koji je juče učestvovao u groznoj tuči u Beogradu planirao da do mađarske granice ide kombijem?
Piše: Branko Rosić
Datum: 22/11/2016

Jedan dan u Srbiji: Kafa i kombiji

Može pet stotina migranata okupirati nečujno hostele, prihvatne centre, falafel restorane... ali će na kraju najveću pažnju izazvati nasilje ili napad na domoroce (Srbe). U jučerašnjem sukobu sve je bilo lokalnog karaktera, jer nije potegnut nož na lokalce (Beograđane). Jedna osoba je ubijena, a dve su teško povređene u obračunu noževima između migranata u centru Beograda.

Negde baš u vreme kada je pala prva migrantska žrtva u Beogradu ja sam bio na drugom kraju grada u potpunoj neobaveštenosti. Čekao sam bivšeg bokserskog prvaka Evrope Nenada Borovčanina u Costa kofiju na Dorćolu. I dok sam se spremao da se obrušim na paletu svih mogućih moka, stigla je kelnerica sa razočaravajućom vesti da zbog isteka zaliha kafe ne služe ovaj crni napitak. Na moju radoznalost uzvratila je brže od splašnjavanja pene na kapućinu, rekavši mi da će se možda čitava beogradska ispostava londonske kafene franšize ugasiti, a da radnici ne znaju zašto, jer su im lokali od samog jutra puni.

Možda u Beogradu ima dovoljno kofi-šopova, ali nikad nema dovoljno filmskih festivala. Tek što se završila fenomenalna "Slobodna zona", u petak 25. novembra stiže "Festival autorskog filma". I te stvari raduju, mislim na to što se završi odjavna špica jednog festivala, a krene uvodna drugog. To pokazuje da publike za kulturne manifestacije ima.

Na srpsko-mađarskom ekonomskom forumu sve puca od idile. Srpski premijer daje najbolje uslove mađarskim privrednicima, a mađarski kolega poziva naše da ulažu u Mađarsku. Duboke su veze dve zemlje u životnoj praksi. Od vegete u doba hladnog rata koju smo nosili Mađarima, pa do naših groznih devedesetih, kada smo krenuli da kupujemo kobasice i druge prerađevine u Segedin...

U Mađarsku sam išao često, pa sam i nekada leteo iz nje u zapadne metropole, a i u Njujork. I uvek bi stizao u nju kombijem - mini busom srpskih prevoznika. Sada javljaju da to više neće biti moguće. Biće ukinuta ta meni omiljena vožnja, u kojoj dođu po vas na kućnu adesu i odvezu vas u Budimpeštu. Kažu u obrazloženju da prevoz kombijem nije legalan, a ni bezbedan. Nestaje kombi za mađarsku kao Costa kafa. Da li je makar jedan migrant koji je juče učestvovao u groznoj tuči u Beogradu planirao da do mađarske granice ide kombijem?

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.