Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Jedan od najpoznatijih epidemiologa upozorava: Preti nam epidemija malih boginja

Potpuno je apsurdno organizovati debate na temu da li decu treba vakcinisati ili ne. Ne davati takvim temama prostor u medijima, ne pozivati kao sagovornike nekompetentne ljude i edukovati roditelje. To je jedini način da se pošasti stane na put, istakao je Kon
Datum: 27/04/2017

Jedan od najpoznatijih epidemiologa upozorava: Preti nam epidemija malih boginja

Foto: Screenshot

Epidemija malih boginja koja hara Rumunijom i širi se Evropom, gotovo izvesno će doći i u našu zemlju. Trećina dece uzrasta od dve godine u Beogradu nije vakcinisana, a posledice toga će se tek videti, upozorio je epidemiolog Predrag Kon.

On je u razgovoru za Danas istakao da je najveća opasnost trenutno u Srbiji preti od velikog kašlja i malih boginja.

"Taj rizik se značajno povećava, s obzirom na činjenicu da je samo u Beogradu nevakcinisana trećina dece iz jedne generacije. Rizik od pojave epidemije je time uvećan više desetina puta, a problem će biti ako se takav trend nastavi", objasnio je.

Kon je dodao i da je antivakcioni lobi u proteklih pet godina izuzetno ojačao u Srbiji, ali da ne bi imao toliki uticaj da mu mediji ne daju prostora. Inspekcija Ministarstva zdravlja je od početka godine podnela 9 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu. Ta brojka je prošle godine iznosila 198. Zakon nalaže obaveznu imunizaciju, al i pored toga, roditelji odbijaju da vakcinišu decu, vođen strahom da MMR vakcina vodi do autizma.

"Nijedan epidemiolog vam tako nešto neće reći. Sve tvrdnje na tu temu su potpuno odbačene. Pojava autizma vezana je sa genetskom predispozicijom, nikako sa cepivima. Međutim, roditelji su u strahu slušajući kvazidoktore, a pre svega zaluđeni informacijama koje čak i ozbiljni mediji prenose. Potpuno je apsurdno organizovati debate na temu da li decu treba vakcinisati ili ne. Ne davati takvim temama prostor u medijima, ne pozivati kao sagovornike nekompetentne ljude i edukovati roditelje. To je jedini način da se pošasti stane na put", istakao je Kon.

Prema njegovim rečima, mediji snose najveću odgovornost zbog toga što daju prostor ljudima koji govore protiv naučnih stavova i istine. U društvu, kako je rekao, treba da se stvori atmosfera kakva je nekada bila, da se roditelji ne boje vakcina, jer su oni odgovorni za zdravlje i budućnost svoje dece.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.