Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

"Kad je Brega napisao pesmu na albanskom rekao sam mu: Sad ti je prošlo, i više nikad": Bebek za Nedeljnik o pravim razlozima odlaska iz "Bijelog dugmeta"

"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali", rekao je Bebek
razgovarao Branko Rosić
Datum: 21/09/2017

"Kad je Brega napisao pesmu na albanskom rekao sam mu: Sad ti je prošlo, i više nikad": Bebek za Nedeljnik o pravim razlozima odlaska iz "Bijelog dugmeta"

Foto Igor Pavicevic

"Promena u Bijelom dugmetu desila se onoga trenutka kada je Goran napisao pesmu na albanskom. To jeste bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog pozorišta iz Skoplja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: 'Ovo ti je sad prošlo i neće više'", rekao je Željko Bebek u velikoj ispovesti za novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 21. septembra.

On je prvi put ispričao zašto je zaista napustio kultni sarajevski bend Bijelo Dugme i koliko mu je zapravo smetala "politizacija" koju je Goran Bregović uneo u njihovu muziku.

Na pitanje da li mu je smetao politički kontekst koji bi donela pesma na albanskom snimljena dve godine posle demonstracija na Kosovu, on je za Nedeljnik rekao:

"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali", rekao je Bebek.

On je ispričao da ga nije pesma "Kosovka" odvela iz "Dugmeta", već "ta pesma kao proba nakon koje se u Bijelom dugmetu krenuo menjati stav".

"I to toliko da se od grupe i od svega što smo dotada napravili, stvori otklon u nekom ispolitizovanom smislu. Bez obzira na poruke, da li se ja slagao ili ne s njima. Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gde treba da igram novu ulogu za koju nisam spreman. Zato se razilazimo na Jahorini u trenutku kada se sprema novi album gde na pitanje "Da li bi ti to pevao?" odgovaram "Ne bih". Rekao sam to na prošlom albumu kada se snimala "Kosovska" u Skoplju. Da je to prvi i poslednji put. I tako je i bilo. Ne mislim da je "Kosovska" bila marketinški trik Gorana Bregovića, ali zbog svoje sumnje rekao sam da neću dalje", rekao je između ostalog Bebek.

Šta je sve Bebek ispričao o Bijelom dugmetu, Goranu Bregoviću, ratu, politici čitajte u novom Nedeljniku od 21. septembra, ili u digitalnom izdanju koje je dostupno na novinarnica.net

 

U NOVOM NEDELJNIKU ČITAJTE JOŠ: 

30 godina od Osme sednice: Veliko istraživanje o danu koji je promenio Srbiju zauvekUkupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Radoslav
21.09.2017 - 13:52
Demencija ..
Opšte poznto da se posvađali oko para. Ogromna količina novca se slilo na njihova pleča, s\'tim što je Brega uzimao lavovski deo, te se Željko pobunio. Misleći da je važan ŠRAF u bendu Bebek je digao glas da zaslužuje veći deo kolača, a za uzvrat dobijo je pedalu. \"Dugme\" je nastavilo svoj pohod i osnovalo svoju produkcijsku kuću (verovatno Brega) \"Kamarad\" ..i izdaje bezimeni album (poznatiji kao \"KOSOVKA DEVOJKA\") sa Tifom.. za mnoge možda i najbolji produkcijski. Elem .. \"Dugme\" vrtil i dalje veliku lovu ... a Bebek tone u zaborav, sa neki pesmicama. Ostalo je istorija .. dakle OKO LOVE .. SE POSVAĐALI Opšte poznato ..
Nina
22.09.2017 - 10:02
Lažeš zlato, lažeš dušo...
Bebek još nije preboleo KRAJ. Iako se sve desilo pre tri decenije, on se sa \"otkazom\" nije pomirio. Svi su znali da nikome nece nedostajati, a vecini je i onako bio antipatičan. Puklo je zbog novca... Mada je moguće da još više boli sjajan album sa Tifom. Zato, Željko, prestani da izmišljaš, to sam ti i u lice rekla pre par meseci.
Popaj
22.09.2017 - 17:22
Boranija
Bijelo Dugme je samo prvih pet albuma gde Bebek peva. Posle toga je gola boranija. Neukusna, bljutava, komercijalna i otužna.