Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Kada je Kusturica dobio Zlatnu palmu: Događaji koji su menjali Srbiju (70)

Tada je propustio priliku da mu nagradu preda veliki Miloš Forman, ali problema sa parketom nije bilo kada je deset godina kasnije - 1995, dobio Zlatnu palmu za svoj film „Podzemlje", i to od Šeron Stoun
Datum: 21/02/2018

Kada je Kusturica dobio Zlatnu palmu: Događaji koji su menjali Srbiju (70)

Foto Igor Pavicevic

Sve je bilo skoro pa idealno sa jugoslovenskim, srpskim filmom i njegovim odjekom u svetu. Snimale su se koprodukcije pa su u Beograd stizali Karlo Ponti, Sofija Loren, Alen Delon... Odlazili su naši u svetsku kinematografiju - Dragomir Bojanić Gidra imao je zapažene uloge u špageti vesternima, a u italijanskim studijima Ćinećita našao se i Bekim Fehmiu. Ako se svemu tome doda FEST, pa tek inostrane zvezde koje dolaze na taj festival - deluje da je sve idilično u našoj kinematografiji i oko nje.

Ali ne, falila je neka međunarodna nagrada koja bi označila da je naš film svetska ili evropska stvar. Film „Skupljači perja" doneo je Gran pri žirija u Kanu, ali to nije bila palma iako je nagrada bila značajna.

A onda je 1985. konačno stigla i ona - Zlatna palma sa filmskog festivala u Kanu. Osvojio ju je Emir Kusturica i njegov film „Otac na službenom putu". To je bila udarna vest u informativnom prajm-tajmu. Zlatnu palmu je podigao neko od sarajevskih producenata izvinjavajući se što je nagrađeni režiser odsutan. Kusturica je složio opravdanje da je izostao jer pomaže u stavljanju parketa u stanu svog druga Mladena Materića. Kasnije će Kusturica otkriti da je ta priča sa parketom bila pokušaj da duhovitošću izbegne opis loših odnosa sa bosanskom vlašću. Ovaj film je bio nominovan i za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma. Bio je to primer možda najboljeg starta za nekog režisera u čitavoj svetskoj kinematografiji jer je Kusturica za svoj prvi film dobio Zlatnog lava u Veneciji, a sa drugim Zlatnu palmu.

Tada je propustio priliku da mu nagradu preda veliki Miloš Forman, ali problema sa parketom nije bilo kada je deset godina kasnije - 1995, dobio Zlatnu palmu za svoj film „Podzemlje", i to od Šeron Stoun. Bila su to druga vremena, rat je tutnjao Jugoslavijom pa je sve bilo složenije. Umesto parketa postavljala su se politička pitanja dvostrukom dobitniku Zlatne palme. Između dve palme nestala je jedna zemlja, protutnjali su ratovi, ali taj Kan je ostao jedna od najbitnijih tačaka Kusturičine karijere kojoj se vraćao i sa novim filmovima a i kao predsednik žirija.

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Slavisa
22.02.2018 - 00:40
Covek
Veliki je nas Nemanja u svakom pogledu.
Nebojsa
26.02.2018 - 07:39
ZLATNA PALMA
Koliko ja znam film Podzemlje je bila treca Zlatna Palma rezisera Emira Kusturice , poslije Otac na sluzbenom putu, i Dom za vjesanje.