Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komentar

Kako je Đoković spasao olimpijski tenis

Mnogi teniseri smatraju da im nisu potrebne Olimpijske igre i da treba atletičarima, plivačima i gimnastičarima dozvoliti da "uživaju u svom trenutku". I zato je Đoković učinio nešto veliko za olimpijski tenis. Pokazao je da je nekom iskreno stalo
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 11/08/2016

Kako je Đoković spasao olimpijski tenis

Foto Profimedia

Da li je tužno bilo gledati Novaka Đokovića kako trenira profesionalizam na sopstvenim suzama? Neuspehom u Riju ušao je, eto, u društvo Pita Samprasa, Martine Navratilove, Ivana Lendla, Borisa Bekera, Stefana Edberga, Martine Hingis, Marije Šarapove, Federera... To su najslavniji teniseri koji su bili u prilici, a nisu osvojili olimpijsko zlato. Na prvi pogled, mnogo je privlačnije društvo od, recimo, Nadala, Kafenjikova, Masua ili Mečirža.

Đoković je tim suzama pokazao više olimpizma nego što će bilo koji teniser na ovim Igrama moći da uradi. Jer teniseri i nisu toliko zagrejani za Olimpijske igre, koje doživljavaju kao dugotrajan zastoj na auto-putu - da se preživeti, ali daleko od toga da je prijatno.

Godinama su, od 1988. kada je tenis vraćen na olimpijadu, organizatori pokušavali da od olimpijskog tenisa načine makar interesantan događaj, što je teško ostvariv poduhvat imajući u vidu da ni od Dejvis kupa to nisu uspeli da naprave. U startu je to bilo takmičenje za prosečne tenisere u kojima bi proradila psihologija "malih sportova" i koji bi dočekali svojih pet minuta pod reflektorima. S vremenom su uspeli da motivišu najbolje tenisere da učestvuju, kako tenis na OI ne bi bio samo jedan običan ATP turnir. A onda, kada su velikani počeli da dolaze u visokom procentu, shvatili su da je tenis na olimpijadi postao - jedan običan grend slem.

Zato se na svake četiri godine postavi pitanje da li tenis uopšte treba da bude olimpijski sport. Bilo je i predloga da se uvede starosno ograničenje, da olimpijada posluži za promociju budućih zvezda. Da se makar neki smisao, u uskom teniskom smislu, nađe tom turniru.

"Tenis ne može biti olimpijski sport. Za mene je olimpijada samo atletika", rekao je veliki Rod Lejver.

Mnogi teniseri će, naravno, reći, neki protokolarno, neki će možda to i da misle, kako su ponosni kad nastupaju za svoju zemlju. Opet, mnogi teniseri - a to se moglo čuti i od Viktora Troickog - smatraju da teniserima nisu potrebne Igre i da treba atletičarima, plivačima i gimnastičarima dozvoliti da "uživaju u svom trenutku".

"Tamo bi trebalo da budu samo sportovi u kojima je to vrhunac. Osvojiš i ne postoji ništa više od toga", rekao je teniser Sem Kveri.

I zato je Đoković učinio nešto veliko za olimpijski tenis. Pokazao je da je nekom iskreno stalo.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.M
12.08.2016 - 14:29
Ma da
Ma da,mozda nije trebao ni da ucestvuje