Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Kako je kralj Petar 1940. sa vojskom uvežabavao odbranu zemlje: "Posle nekoliko kilometara marša bili su potpuno iscrpljeni..."

Manevri su pokazali da je moral vojnika bio visok, ali da je njihova obučenost slaba, zbog čega je došlo do velikog broja povreda
Datum: 08/12/2018

Kako je kralj Petar 1940. sa vojskom uvežabavao odbranu zemlje: "Posle nekoliko kilometara marša bili su potpuno iscrpljeni..."

Profimedia

Po završetku prve godine studija, na svoj sedamnaesti rođendan, 6. septembra 1940. godine kralj Petar je proizveden u čin potporučnika i obukao je vazduhoplovnu uniformu. Istoga dana, prilikom otkrivanja spomenika kralju Aleksandru u Ljubljani, prvi put se obratio javnosti održavši kraći govor.

Kao pomoćnik komandira čete, krajem oktobra aktivno je učestvovao na velikim vojnim manevrima u okolini Beograda. U simulaciji ratnih dejstava napada i odbrane Beograda, našle su se četiri kompletne divizije, uz učešće padobranaca, tenkova i aviona.

Zadatak je bio da se isproba i najmodernija vojna oprema, nabavljena u poslednjem trenutku. Manevri su pokazali da je moral vojnika bio visok, ali da je njihova obučenost slaba, zbog čega je došlo do velikog broja povreda.

Vojnici su bili preopterećeni vojnom opremom i posle marša od samo nekoliko kilometara bili su potpuno iscrpljeni. Zadržao se stari sistem snabdevanja, skoro da i nije bilo motornih vozila, niti dovoljno obučenih ljudi da tim vozilima upravlja.

 

*IZVOD IZ KNJIGE "PETAR DRUGI, KRALJ U IZGNANSTVU" KOJU ČITAOCI DOBIJAJU NA POKLON UZ NEDELJNIK OD 6. DECEMBRA

 

 

Knjiga o poslednjem vladaru iz dinastije Karađorđević je šesta i poslednja u poklon ediciji "Karađorđevići, vladari i ratnici".

Više o ediciji pogledajte OVDE.Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.ja
09.12.2018 - 14:50
pogled
kad su nas u skoli ucili da je kralj pobjegao kad je poceo rat i ostavio narod i zemlju same i da je pravo sto mu je povratak u zemlju zabranjem, nije mi bilo jasno zasto osudjuju jednog mladica od 17 god sto se preplasio rata i pobjegao. pa kako nece, natovarili jednom teenageru toliki zadatak a on jedva da je poceo mutirati glasom, jos mu je i rast bio u progresu. vidi samo sliku kakvo lijepo dijete. a onda se tice grabljivice docepale imetaka \"izdajnika\" i \"izdajnikaa\". kad se zbio ovaj zadnji nas rat cesto mi ovo padalo na pamet. i mnogo stariji muskarci, narocito tatini sinovi i sinovi vojnih oficira dali petama vjetra, ma kakava otadzbina kakvi bakraci, neka ratuju budale.i dan danas kad cujem \"to nije moj rat\" slosi mi se. \"cuj, \'to nije moj rat\'. znaci da ima negdie rat koji je tvoj. ja to tako tumacim. ovo nije tvoj rat, tvoj je rat negde drugde. slicno bii i sa kosovom, nekad i sad. nije ni marko kraljevic kasno stigao sto mu nestalo benzina nego se marko podnapio vina da sto tvrdje zaspe i ne stigne u boj na kosovo