Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komentar

Kako je Mateo Salvini za manje od godinu dana postao najpopularniji političar u Italiji?

Nije se promenila Liga, nego svet
Piše: Željko Pantelić
Datum: 05/07/2018

Kako je Mateo Salvini za manje od godinu dana postao najpopularniji političar u Italiji?

Foto Tanjug/AP

Mateo Salvini je za manje od godinu dana postao najpopularniji političar u Italiji, a njegova Liga stranka sa najvećom podrškom u biračkom telu. Od podsmeha političkih protivnika zbog snishodljivog ponašanja prema Marin Le Pen do komičnog slikanja sa Donaldom Trampom, kao bilo koji simpatizer njujorškog tajkuna, tokom izborne kampanje za Belu kuću, Salvini je postao udarna pesnica populista i suverenista u Evropi i prvi Trampov i Putinov saveznik na Starom kontinentu.

Na tradicionalnom skupu ligaša na Pontidi kompletirana je transformacija nekadašnjeg secesionističkog pokreta. Na prvom okupljanju 1990. ligaši su tražili nezavisnost, danas traže da Italija izađe iz EU. Više ne važi slogan „Prvo sever" nego „Prvo Italijani". Zelena boja stranke je zamenjena plavom. Rim više nije grad lopova (Roma ladrona), sada je Brisel izvor svih

Ima pravo Salvini kada kaže da se nije Liga promenila nego svet. Italijanski ministar unutrašnjih poslova već godinama priča istu priču: antievropsku, ksenofobičnu, homofobičnu, populističku, širi strah i manipuliše instinktima najugroženijih delova stanovništva. Do prošle godine taj narativ nije donosio više od 10 odsto glasova, i to u najvećoj meri zahvaljujući secesionističkoj komponenti.

Salvini svoj politički uspeh duguje migrantskim talasima i percepciji dela Italijana da su izloženi invaziji „prljavih i zlih" migranata koji su došli da siluju žene, kradu, pljačkaju i koriste socijalna davanja i zdravstvenu zaštitu koju plaćaju Italijani. U Italiji je migrantski talas zaustavila prethodna vlada levog centra, ali nije zaustavljena Salvinijeva propaganda, naprotiv.

Kako vreme prolazi, sve više se stiče utisak da je stvarni premijer Italije Salvini. O tome svedoči i podrška među glasačima. Pre dve nedelje je Liga pretekla Pokret pet zvezda.

Nekadašnja secesionistička Liga je postala nacionalistička sa pretenzijom da postane evropska. Na Pontidi Salvini je najavio juriš na tvrđavu Evropu. Lansirao je Ligu evropskih suverenista, namigujući saveznicima u redovima narodnjaka, poput Orbana u Mađarskoj, Kurca u Austriji, Zehofera u Bavarskoj.

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Luka Toni
05.07.2018 - 20:31
Napredujemo
Ne najpopularniji je Mateo Renci ,i nas novinar to shvata nakon 2 godine .