Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Kako je Vuk Jeremić srušio Vejvodu

Aleksandar Vučić, kako saznaje Danas, želeo bi da Vejvoda, koji je potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda i direktor Balkanskog fonda za demokratiju, zauzme mesto ministra spoljnih poslova. Vučić i Vejvoda su već razgovarali na tu temu, ali Vejvoda još razmišlja da li da prihvati ovu ponudu
Datum: 27/04/2016

Kako je Vuk Jeremić srušio Vejvodu

Foto: Profimedia / Medija centar

 

Svako formiranje nove vlade počinje spekulacijom da li će Ivan Vejvoda biti novi šef srpske diplomatije. Isti scenario se ponavlja i nakon ovih izbora, a Vejvoda bi uvek na kraju ostao bez ove značajne pozicije. Da li će tako biti i ovaj put?

Aleksandar Vučić, kako saznaje Danas, želeo bi da Vejvoda, koji je potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda i direktor Balkanskog fonda za demokratiju, zauzme mesto ministra spoljnih poslova. Vučić i Vejvoda su već razgovarali na tu temu, ali Vejvoda još razmišlja da li da prihvati ovu ponudu. Vejvodi rastu šanse, posebno ako Vučić ne pozove u vladu SPS, čiji je lider Ivica Dačić trenutno šef diplomatije

Ili ako se Vučić odluči da napravi ekspertsku vladu.

Ivan Vejvoda je svojevremeno bio i prvi izbor Borisa Tadića za tu funkciju. Tadića je u toj nameri 2007. godine sprečio niko drugi nego Vuk Jeremić, koji je kasnije zauzeo to mesto.

Tadić i Vejvoda su već bili postigli dogovor, ali se onda u kabinetu tadašnjeg predsednika Srbije pojavio Jeremić - i srušio Vejvodu.

Jeremić je Tadiću doneo tekst o oštroj kritici ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je objavila grupa od 20-ak intelektualaca, među kojima je bio i Vejvoda.

Tadić je nakon tog saznanja morao da odustane od Vejvode kako ne bi rizikovao loše odnose s Rusijom i Putinom.

Da li, međutim, Vučić zna za taj famozni tekst, čiji je Vejvoda potpisnik? Ili će ga Jeremić podsetiti?

U svakom slučaju, Jeremić je kasnije postao ministar spoljnih poslova, ali tek kao peta Tadićeva solucija, jer je tadašnjeg šefa države nakon Vejvode odbilo nekoliko kandidata za tu poziciju, uključujući i Sonju Liht.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.moma
29.04.2016 - 12:48
Prodana dusa
Covek za NATO i prodaju Srbije