Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kako su "detektivi amateri" pronašli grob Vilijama Blejka

Par je dve godine čeprkao po arhivama da bi konačno utvrdio mesto gde se nalazi zaboravljeni grob pesnika koji je umro 1827. godine
Datum: 12/08/2018

Kako su "detektivi amateri" pronašli grob Vilijama Blejka

Profimedia

Obožavatelji britanskog pesnika i slikara Viliama Blejka poigrali su se detektiva i pronašli tačno mesto gde je sahranjen u Londonu pa je u nedelju, na godišnjicu njegove smrti, svečano otkrivena njegova grobna ploča, prenosi N1.

Sve je počelo kada su Kerol i Luis Garido, obožavatelji Vilijama Blejka, želeli da obiđu njegov grob u Londonu.

Stigli su na groblje Banhil Filds u središtu britanske prestonice, ali sve što su uspeli da pronađu bila je ploča na kojoj je pisalo da Vilijam Blejk i njegova supruga Ketrin Sofija počivaju "u blizini".

Tako nejasan natpis zaintrigirao ih je, pa su krenuli u potragu za tačnim mestom, poverio je Luis Garido britanskom listu Gardijan.

Par je dve godine čeprkao po arhivama da bi konačno utvrdio mesto gde se nalazi zaboravljeni grob pesnika koji je umro 1827. godine.

Luis Garido odrastao je u Portugalu, a Gardijanu je poverio da je "odlučio da studira engleski upravo zato da bi mogao da čita pesme" Vilijama Blejka.

Blejk Sosajiti, društvo posvećeno pesniku, prikupilo je 30.000 funti i finansiralo izradu grobne ploče koja je svečano predstavljena u nedelju posle podne, na 191. godišnjicu smrti Vilijama Blejka.

Svečanosti su prisustvovali njegovi obožatavelji, a među njima i pisci Filip Pulman i Trejsi Ševalije, kao i  bivši nadbiskup Kanterberija Rovan Vilijams.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.