Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Le Monde

Kako su nastali, zašto su ojačali i šta će dalje "žuti prsluci": Kad sve izbije na površinu - Čitajte u novom Mond diplomatiku

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku, sa velikim dosijeom o "žutim prslucima"
Piše Serž Alimi
Datum: 23/01/2019

Kako su nastali, zašto su ojačali i šta će dalje "žuti prsluci": Kad sve izbije na površinu - Čitajte u novom Mond diplomatiku

PHILLIPPE ALCOY– iz serije „Blokiraj ove bulevare“

Petnaestog decembra 2018. godine, troje „žutih prsluka“ je na trgu ispred pariske opere pročitalo saopštenje upućeno „francuskom narodu i predsedniku Republike Emanuelu Makronu“. Njegove uvodne reči: „Ovaj pokret pripada svakome i nikome posebno. On je izraz naroda kom se već četrdeset godina otima sve ono što ga je uveravalo u to da on ima vrednost i budućnost.“

Za manje od mesec dana, ljutnja zbog povećanja poreza na gorivo prerasla je u sveopštu društvenu dijagnozu – istovremeno socijalnu i demokratsku. Pokreti koji okupljaju slabo organizovani deo stanovništva najčešće se ubrzano politizuju. Nalazimo se u trenutku u kom „narod“ smatra da mu je „budućnost oteta“ godinu i po dana nakon što je većinski glasao za čoveka koji se hvali da je oduvao obe vladajuće partije prethodnih tačno četrdeset godina.

Pa ipak, vođa je popustio – kao i brojni prvaci njegovog soja koji su mu prethodili. Oni su takođe bili mladi, nasmejani, moderni: Loren Fabijus, Toni Bler i Mateo Renci. Liberalna buržoazija veruje da je žrtva okrutne prevare. Predsednički izbori 2017. godine – čudo, proviđenje, deux ex machina – probudili su joj nadu da će Francuska ostati srećno ostrvo usred haosa na Zapadu. Dok je Makron polagao zakletvu uz zvuke Ode radosti, britanski nedeljnik Ekonomist (The Economist), etalon raspoloženja međunarodnih vladajućih klasa, predstavio ga je na naslovnici kako, poput Isusa, hoda po vodi sa osmehom na licu, u odelu savršenog kroja.

Voda je pak progutala našeg vunderkinda – previše uverenog u sopstvenu procenu i previše ravnodušnog prema ekonomskoj poziciji drugih. Tokom predizborne kampanje društveni problemi služili su samo kao ukras, i to uglavnom kako bi se uz pomoć njih objasnio izbor onih koji su glasali za „pogrešne“ kandidate. Ipak, na kraju, kada se „dugogodišnji bes“ nagomilao i kada je vlast nastavila da doliva ulje na vatru bez ikakvog obzira prema onima koji su gurnuti do granice izdržljivosti, „čudovište“ (kako je pokret nazvao Kristof Kastaner, ministar unutrašnjih poslova) izletelo je iz svog kaveza. U tom trenutku, sve je postalo moguće.

Ceo tekst Serža Alimija i dosije o "žutim prslucima" čitajte u novom broju Mond diplomatika na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 24. januara.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.