Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Karađorđa su otkupom izvukli iz tamnice...": Poklon knjiga uz svaki primerak Nedeljnika

Od tada do izbijanja ustanka on je retko noćio kod kuće, iz opreznosti, boraveći po manastirima i po šumama
Datum: 09/11/2018

"Karađorđa su otkupom izvukli iz tamnice...": Poklon knjiga uz svaki primerak Nedeljnika

Profimedia

Dahijska strahovlada (1801-1804) odvojila je Đorđa Petrovića od ratarskih i povremenih trgovačkih poslova. Vratio se hajdučiji, u kojoj je, posle smrti Laze Dobrića (1803), uz Glavaša, bio najpoznatija ličnost. Učešće u frajkoru i hajdučija ostavili su vidan trag na njegovu ličnost. Prijatelji koje je tada stekao činili su njegovo uže okruženje u Ustanku. Memoaristi kazuju da Crni Đorđe, kao hajduk i harambaša, nije bio na teret narodu, a služio mu je kao dobra zaštita.

Kad su dahije uspostavile nadzor nad srpskim selima, podigavši u njima hanove i smestivši subaše s handšijama kao neograničene predstavnike vlasti, turski zulum prešao je granicu izdržljivosti. Srbi u Beogradskom pašaluku našli su se u stanju ropstva, ljudskog uniženja i patnje nezapamćene od pada pod Turke. Janičarski zulum nagnao ih je na okupljanje radi očuvanja poslednjih moralnih vrednosti i golog života.

Karađorđe je usled hajdukovanja ili ubistva Turčina dopao tamnice, iz koje su ga otkupom izvukli, između Cveti i Uskrsa 1803. godine. Od tada do izbijanja ustanka on je retko noćio kod kuće, iz opreznosti, boraveći po manastirima i po šumama.

Dugogodišnje ropstvo i stradanje, posebno u vreme strahovlade dahija, uneli su u Srbe veliki strah od turske sile i moći. Kada se „od zuluma poajdučila desetina naroda", primetio je Vuk Karadžić, Srbi su započeli pripremu za dizanje ustanka, u čemu je Karađorđe imao zapaženu ulogu. I pored toga, on nije bio najpoznatija ličnost u Beogradskom pašaluku uoči izbijanja Srpske revolucije 1804. godine. Bio je poznat kao hajdučki harambaša i buljubaša srpske vojske i, što je posebno bitno, jedan od retkih Srbijanaca koji su smeli dići ruku na Turčina. Ubistvom nekolicine muslimanskih nasilnika, iako se u tome preterivalo, postao je legendarna ličnost u očima šumadijske raje.

***

IZVOD IZ KNJIGE "KARAĐORĐE, VOŽD NARODA SRPSKOG" KOJU ČITAOCI DOBIJAJU NA POKLON UZ NEDELJNIK OD 8. NOVEMBRA

 


Knjiga o Karađorđu je druga od šest u poklon ediciji "Karađorđevići, vladari i ratnici". Više o ediciji i rasporedu knjiga koje će se deliti uz Nedeljnik pogledajte OVDE


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.