Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

"Karađorđevići, vladari i ratnici": Veliki poklon svim čitaocima Nedeljnika

Uz novi Nedeljnik koji je na kioscima od četvrtka 6. decembra na poklon se dobija poslednja knjiga iz edicije o Karađorđevićima. Pročitajte priču o Kralju Petru Drugom
Datum: 26/10/2018

"Karađorđevići, vladari i ratnici": Veliki poklon svim čitaocima Nedeljnika

Nakon više nego uspešne edicije o Nemanjićima, Nedeljnik je odlučio da povodom 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu i stvaranja Jugoslavije čitaocima pokloni ekskluzivnu ediciju od šest knjiga "Karađorđevići, vladari i ratnici".

Počevši od četvrtka 1. novembra čitao u šest brojeva Nedeljnika dobijaju na poklon knjige o Karađorđevićima koje su napisali najveći srpski istoričari za ovaj period. 

 

6. decembar 

KRALJ PETAR DRUGI

U životu kralja Petra Drugog može se izdvojiti nekoliko vremenskih celina: period bezbrižnog detinjstva do pogibije njegovog oca, kralja Aleksandra; odrastanje i sazrevanje kralja - dečaka pod zaštitom namesništva kneza Pavla; vreme preuzimanja pune odgovornosti i vladavina mladog kralja u ratnim uslovima u izbeglištvu - od martovskog puča 1941. do revolucionarnog prevrata u zemlji i ukidanja monarhije krajem 1945. godine, i najzad život u izgnanstvu, ispunjen nezadovoljstvom, duhovnom klonulošću, prazninom i nemaštinom, koji se završava preranom smrću.

Sa dovoljnom istorijskom distancom, i svim iskustvom koje smo u međuvremenu kao narod stekli, čini se da danas možemo jasno da povučemo granice između onoga što je bila višedecenijska nemilosrdna propaganda i onoga što je on zaista bio.

Mr Dušan Babac

 

 

***

KNJIGE KOJE SU VEĆ PODELJENE U AKCIJI:

 

1. novembar 

DINASTIJA KARAĐORĐEVIĆ

Karađorđe je još u doba Srpske revolucije postao simbol nacionalnog oslobođenja, ali je sve Srbe ujedinila tek kruna njegovog unuka, kralja Petra Prvog. Vladarska kruna postala je simbol jedinstva Srba i spona srednjovekovne sa novovekovnom državnom tradicijom. Uz to, nesumnjiv je uticaj Karađorđevića na stvaranje jugoslovenske države.

Jugoslovensko breme, raznoliko i preteško, lomilo je istovremeno i njihova i srpska pleća. Savijalo ih je do kraja 20. veka, pojedince i danas. Jugoslovensko opredeljenje Karađorđevići su preskupo platili, a s njima i srpski narod. Dinastiji Karađorđević pripada ugledno mesto u prošlosti srpskog i jugoslovenskih naroda. Karađorđe je vaskrsao srpsku državu, za vladavine kneza Aleksandra izrađen je nacionalni i državni program - Načertanije Ilije Garašanina (1844), parlamentarna demokratija uzdignuta je na najviši stepen pod skiptrom kralja Petra Prvog, Jugoslavija je postala ugledna država u Evropi za vlade kralja Aleksandra. Uz izloženu kratku povest dinastije Karađorđević čitaoci mogu da prate i istoriju vaskrsa i izgradnje novovekovne Srbije i Jugoslavije.

Za jedan vladalački dom veće priznanje nije potrebno.

Prof. dr Radoš Ljušić

 

 

8. novembar 

KARAĐORĐE

 

Srpska revolucija iznedrila je svom narodu dva velikana - Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića. Obojica su bili osnivači dveju srpskih dinastija i vaskrsnici novovekovne srpske države. U povesti srpskog naroda oni su se našli u samom vrhu nacionalnog panteona.

Karađorđe je bio, pre svega, borac i vojskovođa. Dugogodišnje ratovanje protiv Turaka stvorilo je u svesti Srba od vožda legendarni lik osvetnika Kosova. Savremenici su ga svrstavali tik uz Obilića, dok su neki mislili da je veći i od cara Dušana. Kad su ustanici pripretili jednom memoaristi voždovim sudom i imenom, on je odgovorio: „Barem će me poseći junak i car naš."

Prof. dr Radoš Ljušić


15. novembar 

KNEZ ALEKSANDAR

U sećanju svog naroda knez Aleksandar je ostao najmanje upečatljiv od svih vladara iz dinastije Karađorđević. Čak se u istoriografiji, za razliku od svih drugih vladara i iz dinastije Karađorđević i iz dinastije Obrenović, jedino vreme njegove vlasti češće naziva po političkoj struji koja ga je i dovela i držala na prestolu - ustavobraniteljima - nego po njemu samom.

Vreme njegovog vladanja ostalo je više upamćeno kao „doba ustavobranitelja" nego kao „doba kneza Aleksandra". Zanimljivo je, međutim, da je kralj Petar I, kada je 1903. došao na presto Srbije, dao da se u Državni kalendar - koji je predstavljao zvaničan spisak i rang članova dinastije - unese da je njegov otac, Aleksandar, a ne deda, Karađorđe, osnivač vladalačkog doma.

Dr Nebojša Jovanović

 

 22. novembar 

KRALJ PETAR PRVI

Knez Petar je iza sebe imao najdužu karijeru pretendenta na presto u srpskoj istoriji još od vremena srednjeg veka. Za razliku od ostalih, imao je iza sebe decenije borbe za presto: učešće u Bosanskom ustanku sa jedinicom koju je lično naoružao, pomoć Srbima naseljenim u neoslobođenim državama oko granica nezavisne Srbije i rad sa emigracijom. Knez Petar bio je udovac čija su dva sina i ćerka bili unuci drugog svetovnog vladara Crne Gore, kneza Nikole Petrovića Njegoša.

Stupanjem na presto kralj Petar Prvi Karađorđević označio je povratak stabilnosti i kontinuiteta. Iako će i njegova vladavina biti dinamična i burna, on će biti jedini srpski vladar u poslednja dva veka koji se rodio i umro u domovini, kao član vladajuće porodice.

Dr Čedomir Antić

 

 

29. novembar 

KRALJ ALEKSANDAR

Kralj Aleksandar bio je iskreni Jugosloven, hrabar vojnik i vredan monarh. Iako smeo, nije bio od velikih vladara kojima inače ne obiluje srpska istorija. Njegova vizija jugoslovenske države pokazala se neodrživom i toga je izgleda, u poslednjim godinama života, i sam postao svestan.

Kralj Aleksandar ostao je upamćen u srpskoj javnosti kao kralj velikih zamisli i ciljeva, suštinski neuspešan i povezan sa teškim nasleđem. Tragična ličnost, on je postao i jedan od simbola srpskog stradanja u 20. veku.

Dr Čedomir Antić

 

 


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.Dusan
29.10.2018 - 08:04
Citaoci Nedeljnika u inostranstvu
Da li ce citaoci \"Nedeljnika\" u inostranstvu, koji kupuju online verziju casopisa putem sajta novinarnica.com, moci da dodju do primeraka knjiga koje ce biti poklanjane uz stampane casopise?
komarac
12.11.2018 - 09:52
Dosta nam je crne prošlosti,dajte nam svetlu budućnost!
Veoma cenim \"THE NEW JORK TIMES\",ali budite malo fleksibilniji,u cilju budućnosti Srbije,a naročito Vojvodine!
Vedran
23.11.2018 - 10:24
Edicija
Da li je moguće poručiti celu ediciju i o Nemanjićima i o Karađorđevićima? Hvala.
Bojan
23.11.2018 - 10:24
Prosli broj
Postovani, Gde se moze kupiti prosli broj nedeljnika koji je izasao 15 novembra. Pozdrav
Milutin
29.11.2018 - 11:14
ratnici?
Karađorđevići - ratnici? Hm, izjava koja je veoma diskutabilna. Uglvnom su na prvu najavu rata bežali iz zemlje sa svojom kasom i ostavljali narod na cedilu. Uopšteno, njihova istorijska veličina je diskutabilna, kao i mnogi njihovi postupci od kojih su neki doveli do katastrofalnih posledica, a najveći od svih je bilo spajanje rogova u vreći (Srba, Hrvata i Slovenaca), u jednu državu. Krajnje nepotreban potez sa dalekosežnim posledicama.