Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Kiretaže u hrvatskim bolnicama kao u 15. veku: "Doktor je u ustima imao cigaretu sa koje je visio pepeo"

Hrvatska poslanica Ninčević Lesandrić je u uživo prenosu sednice Vlade opisala kako su joj u zdravstvnoj instituciji bez ansetezije "strugali matericu" i kako je u bolnici dočekalo iskustvo "kao iz 15. veka" posle čega je pokrenuta lavina jer žene pričaju o groznim iskustvima
Datum: 12/10/2018

Kiretaže u hrvatskim bolnicama kao u 15. veku: "Doktor je u ustima imao cigaretu sa koje je visio pepeo"

Foto Screenshoot

Ivana Ninčević Lesandrić član političke stranke Most nezavisnih lista i kao predstavnica u hrvatskoj Vladi iznela je potresne detalje iz privatnog života kako bi skrenula pažnju na ozbiljan problem obavljanja kiretaža bez anestezije u hrvatskim bolnicama i kako bi uputila kritiku ministru zdravlja Milanu Kujundžiću. Posle njenog izlaganja pokrenuta je lavina jer i druge žene dele neprijatna iskustva koja su doživela prilikom ove intervencije.

Ninčević Lesandrić je u uživo prenosu sednice Vlade opisala kako su joj u zdravstvnoj instituciji bez ansetezije "strugali matericu" i kako je u bolnici dočekalo  iskustvo "kao iz 15. veka".  Ministar Kujundžić izrazio je žaljenje zbog gubitka deteta i rekao da se "u hrvatskim bolnicama ne radi tako". Ali, javile su se i druge ogorčene žene koje su prošle ovaj pakao, upravo u hrvatskim bolnicama.  
Poslanica je za HRT detaljno opisala ono što joj se dogodilo.

"Naravno da mi je bilo teško da govorim o tome. I to nije bila samo moja odluka, nego i suprugova, ali htela sam javno o tome da progovorim. Nisam znala hoće li to biti u ovom mandatu, ali sad je bila prilika", započela je Ninčević Lesandrić.

Poslanica je objasnila da je imala spontani pobačaj i da je u Hitnu pomoć stigla krvava. Lekari su joj rekli da mora na kiretažu.

"Ne znam kako to izgleda, ali sam rekla da je u redu. Kad sam ušla u prostoriju prvo što mi je bilo čudno je to što su me vezali. Nisu mi objasnili zašto. Mislila sam da je zaštite radi, ali bol je sve bila jača i jača, da je bilo niezdrživo. Rekli su mi da je ovo jedini način na koji mogu da izvrše kiretažu. Od šoka nisam ni pitala za anesteziju. Sestre su odbrojavale, držale me za ruku. One su sa ljudske strane uradile sve što su mogle", dodaje poslanica.

Još početkom 2017. godine građanka Marija Dadić je na stranici Vlade pitala zašto su joj u bolnici radili kiretažu materice bez anestezije.

Objava koja je postala viralna sa preko 12.000 šerova izazvala je bučnu raspravu u zemlji. Dadić je pokrenula peticuju kako bi se ovakva praksa zaustavila, ali ministar zdravlja Hrvatske juče je izjavio da do njega to nikad nije stiglo. 

Ovo je bio povod da se oglasi Ivana Ninčević Lesandrić koja je u programu uživo iznela lično iskustvo i skrenula pažnju kad već peticija nije.

Žene se javljaju sa sličnim i gorim iskustvima i priznaju da o tome javno govore po prvi put.

Tako Večernji list prenosi iskustva više žena:

"I ja sam imala spontani u četvrtom mesecu trudnoće i ceo su plod kidali pincetama. Kad je bilo gotovo, pola posude bili su komadići mesa, sve je bilo bez anestezije. Kad sam pitala hoće li raditi sve na živo, doktorka mi je rekla: "Mora biti na živo jer bih mogla nešto drugo povući pincetom".

Jedna žena je napisala sledeće:

"Nema tu nikakvih laži od strane žena,ja sam isto to proživela, a još povrh svega, doktor je imao cigaretu u ustima s koje je visio komad pepela! Posle mi je sestra pokazala masnice po rukama koje sam joj napravila držeći se u bolovima za nju! Verujte, sretan je doktor što mu je završila smena pre nego je došao moj suprug do mene u posetu, a u bolnici mu nisu hteli dati adresu doktora. Drugi dan sam od sestre saznala da sam nosila curicu!".

To su samo neke od potresnih priča žena iz Hrvatske koje dele svoja iskustva.

Predstavnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, rekavši da se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba.

Bolnica će se o tom slučaju službeno oglasiti u ponedjeljak, najavio je Karelović i poručio kako oni korektno rade svoje posao, a svakoj se pacijentkinji u takvim slučajevima nudi opšta ili lokalna anestezija, prenosi Index.hr.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.