Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Ko god dođe u Kotor, taj, ako ne ostane, pogrešio je

Kotor je politički izuzetno važna crnogorska tačka, jer je glavni grad Boke, iako se taj podatak - da je Kotor glavni grad Boke Kotorske - nikad ne pominje u crnogorskim medijima
Piše: Nikola Malović
Datum: 02/11/2018

Ko god dođe u Kotor, taj, ako ne ostane, pogrešio je

Iz ma kog pravca da se dolazi Kotoru, oko evidentira nanose istorije, estetiku, ali i realno postojanje gomile para za naše uslove. Luksuzne mega-jahte kojima je načičkana Riva, i ukotvljeni brodovi-kruzeri sa po 5.000 putnika i članova posade kazuju primjerom da je Kotor poligon za velike igrače.

Kotor je politički izuzetno važna crnogorska tačka, jer je glavni grad Boke, iako se taj podatak - da je Kotor glavni grad Boke Kotorske - nikad ne pominje u crnogorskim medijima.

Nikad. Istorijska sintagma za glavni grad zalivske oblasti Boke Kotorske - ne postoji.

Ukoliko bi se igrom bogova sa političkog Olimpa a ne voljom Bokelja dogodilo izdvajanje Boke Kotorske (Kotor, Tivat, Herceg Novi, sa istorijskom Budvom ili bez nje) - Crna Gora bi se u svakom smislu (turističkom, ekonomskom, civilizacijskom) mogla da zamisli kao i dalje ona zemlja bez mnogo šta, i bez mnogo čega. Da bi se i inače slaboj šansi za osamostaljenja Boke vezale noge, važno je imati Kotor u svojim rukama.

U Kotoru, nekad prestonici Stefana Nemanje (1185-1371), danas nije lako biti Srbin. To je hir istorije, i njen cinizam. Pitao sam kotorske Hrvate, s kojima imam odlične odnose, kao Bokelj s Bokeljima, kako je moguće da Crnogorce generacijama doživljavaju kao civilizacijski inferiorne a da su im istovremeno tako lojalni?! Srbi, s druge strane otvoreno buntovni, pokazuju prezir i prema sluganjstvu i prema katalogu loših poteza poteklih s brdah, a kao primjer služi paradoks po kome, recimo, ministar za turizam nikad nije Bokelj. Važnije je da ministar finansija nikad nije Bokelj. A bio je tokom srpskog srednjeg vijeka, onoliko puta protovestijar - ministar finansija.

Ne može se (uspješno) voditi zemlja koja stavlja akcenat na turizam ako Primorac ima osjećaj da država koncem oktobra zaboravi da izlazi na more.

Bokeljski su pomorci poznati od davnina. Nautički pedagog i matematičar, Marko Martinović u svojoj Pomorskoj školi u Perastu obučavao je 1698. sedamnaest pitomaca ruskog cara Petra Velikog. Po ubistvu silnika Vicka Bujovića - budući admiral Baltičke ruske flote Matija Zmajević bježi iz Grada; godine 1721. izvojevaće on pobjedu nad Šveđanima u bici kod rta Gangut. Novljanin Marko Vojnović postaće admiral ruske Crnomorske flote. Ivo Vizin postaće prvi Južni Sloven koji je na svom brodu oplovio svijet (1852-1859). Itd.

Pomorsko školovanje nudi sasvim izvijestan lebac zalivskim familijama.

Svaka treća kuća ima aktivnog pomorca u užoj ili široj familiji. Ono što žena sa strane ne može da shvati lako, da će muž ploviti pola godine svake godine, te da će djeca svakiput iznova upoznavati oca - Primorkinja uzima zdravo za gotovo. Ploviti se mora. Navigare necesse est.

Pomorac sa 15-godišnjim stažom za mjesec zaradi koliko profesor na kraju karijere - za godinu. Taj jezik razumiju mladi i hrle da upišu kotorsku Pomorsku akademiju. Taj jezik razumiju i djevojke: sa svega 30 godina mlad pomorac može da se kompletno skući.

Kotorska Gimnazija, cijenjena ustanova što baštini tradiciju Gramatikalne škole iz 13. vijeka, samo što Boga ne moli da joj Usud ne pošalje kadar s diplomom kakvog fakulteta iz Crne Gore. Takvi su među zalivskim intelektualcima deboto prokaženi. Herceg Novi, proporcionalno, ima najviše diploma s Beogradskog univerziteta nakon Beograda. No opet Novi zaostaje za Kotorom, jer se samo u glavnom gradu Boke okreće para.

Ko god dođe u Kotor, taj, ako ne ostane, pogriješio je. Ko god je rođen u Kotoru, taj, ako ne ode, pogriješio je.

Naizgled suprotne, tvrdnje su razumljive ima li se u vidu kotorski algoritam: ko dođe - taj je vidio sve, pa mu je Kotor najprivlačniji za provesti život; ko se rodi u Kotoru - tome tek predstoji da, zarad škole ili navigavanja, tek obiđe sve, i onda se vrati pošto obiđe - to što može biti sve.

 

 

 


Ukupno komentara: 6Sva polja su obavezna.Vasko
04.11.2018 - 08:53
Nemanjići okupatori
Nemanjći su došli kao okupatori sve gradove po Crnoj Gori su porušili sem Kotora koga su ostavili za prijestonicu i radi luke.Stefan Nemanja je kršten u katoličkoj crkvi jer na teritoriji Crne Gore nije bilo pravoslavne crkve to jest bila je katolička zemlja što ne može niko poreći .Kasnije se zbog njihove duge vladavine prešlo na pravoslavlje.
Vladimir
04.11.2018 - 11:49
Nonsens
Ovaj čovjek ima neke svoje teorije koje samo u svom mozgu moze zamrsiti. Ovo mu je ko zna koji tekst kojim nesto priča a ne kaže ništa.
potomak
04.11.2018 - 13:21
prapradeda moj
1876g. predavao je na Pomorskoj školi na Srbini, u Boki Kotorskoj.
Bokelj
04.11.2018 - 19:40
A
Nije mi jasno zbog čega ljudi koji ništa iz istorije ne znaju ovo komentarišu. Isto tako nije mi jasno kako komentar imaju oni koji tvrde da pisac ovog članka ništa nije rekao. Kako se ništa može komentarisati? A ko zna da čita i ko živi u Boki zna da je danas Boka pod okupacijom najprimitivnijih okupatora u dugoj istoriji Boke!
Mika
06.11.2018 - 08:01
Car
Ovaj covjek je veliki inelektualac i najveca legedna koju je Srednja pomorska skola ikad imala. Uvijek ga je milo sresti na ulici. Od njega se imalo sta nauciti. Politika je nebitana u svemu ovome, na kraju krajeva Kotor je, kao i Boka uvijek bila i bice multietnicka sredina, a ekstrema uvijek ima ali su u zestokoj manjini. \"Nije vazno sto ti zbori nego ko ti zbori\".... pozdrav za legendu
Iva
06.11.2018 - 08:01
Ne citam text
Ja tekstove o crnoj gori (namerno napisano malim slovima jer je nisko pala), ne citam. Pro sto toliko izdajnika na tolickom prostoru svet ne pamti. Zao mi je sto kosti mojih predaka jos uvek leze u Đalovića klisuri. Ne stidim se porekla, stidim se savremenika...