Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Ko kaže da nema parlamentarnih izbora?

A ko protestuje zbog Vučićeve odluke? Samo, izgleda, Saša Radulović. Na sledećem glasanju za parlament, ma kada to bilo, među njegovim konkurentima će se naći i opcije iza kojih će stati Jeremić i Janković, a koje bi pre svega mogle da ugroze rejting DJB. Zato je Radulovićeva odluka da izađe sa predsedničkim kandidatom DJB sasvim očekivana.
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 28/02/2017

Ko kaže da nema parlamentarnih izbora?

Ako bude drugog kruga - biće na Uskrs. Vučić očigledno veruje u pobedu već u prvom krugu, jer zašto bi maltretirao naciju da se izjašnjava na tako veliki praznik. Opozicioni kandidati nisu zadovoljni terminom izbora, ali se nadaju da će Srbija vaskrsnuti 2. aprila i nekog od njih odvesti u to uskršnje odmeravanje s Vučićem. Patrijarh se još nije izjasnio.

Čeka nas verovatno najprljavija kampanja. Ako je apolitičnima (ima li još takvih u Srbiji ?!) za utehu - to pozicioniranje u biračkom telu će trajati kratko, čini se, nikad kraće. Pripremite se u svakom slučaju za pravu opsadu vaših čula. Raznih će podmetanja biti, neke afere će sigurno biti otvorene, nije više ni bitno da li s pravom ili u svrsi političkog obračuna. Vučić će pokušati da se zadrži na oko 50 odsto, opozicija će insistirati na referendumskoj atmosferi "za" i "protiv" Vučića. A već imamo i fenomen ovih izbora, a to je da vlast ima jednog kandidata, a opozicija - računajući i građansku i nacionalnu opciju - najmanje pet, uključujući i Sašu Radulovića. A pre samo tri meseca očekivao se drugačiji sadržaj glasačkog listića.

 

Čemu služe parlamentarni izbori? Da bi građani, pre svega, odlučili koga žele na mestu premijera. Setite se samo one političke pometnje kad se najavi rekonstrukcija vlade i promena nekoliko ministara, a kamoli kada se bira novi premijer


U svakom slučaju ako bude tog drugog kruga, imaćemo izbore koji će, ako zbog ničega drugog, onda zbog datuma - Uskrsa imati taj prefiks "vanredni". Vučić je odustao od onih drugih vanrednih - parlamentarnih izbora, ali oni će se ipak "održati". Bez obzira ko pobedi na predsedničkim.

Zašto? Zato što ćemo nakon Vučićeve kandidature sigurno dobiti novog premijera.

Uostalom, čemu služe parlamentarni izbori? Da bi građani, pre svega, odlučili koga žele na mestu premijera. Setite se samo one političke pometnje kad se najavi rekonstrukcija vlade i promena nekoliko ministara, a kamoli kada se bira novi premijer. Taj čovek bi bar na papiru trebalo da bude ključna ličnost u vladi, da diktira njene poteze, daje smernice, pokreće akcije. Dakle, njen najvažniji šraf, bukvalno kapiten tima. Uostalom, zar nam sve to Vučić nije pokazao? Zato nije svejedno ko će sesti u njegovu fotelju, makar bio pod Vučićevim patronatom.

Ko se raduje, a ko žali zbog takve Vučićeve odluke?

Ko mu najviše aplaudira?

Ivica Dačić - u situaciji kada je tako odlučno podržao Vučića za predsednika, teško bi uspeo da mobiliše socijaliste u parlamentarnoj izbornoj utakmici

Vuk Jeremić - sav fokus će usmeriti samo na predsedničke izbore, a imao bi problem da se u kratkom periodu organizuje da izađe i na parlamentarne

Saša Janković - morao bi na parlamentarnim izborima da stane odlučno iza Demokratske stranke, a pretpostavlja se da će nakon predsedničke trke imati veće političke aspiracije

Boris Tadić - male su šanse da bi njegova stranka ponovo ušla u parlament u okolnostima kada se građanski korpus izjašnjava između Jeremića i Jankovića. Ko zna možda će profesor nakon predsedničkih izbora u đački zagraljaj?

A ko protestuje?

Samo, izgleda, Saša Radulović. Na sledećem glasanju za parlament, ma kada to bilo, među njegovim konkurentima će se naći i opcije iza kojih će stati Jeremić i Janković, a koje bi pre svega mogle da ugroze rejting DJB. Zato je Radulovićeva odluka da izađe sa predsedničkim kandidatom DJB sasvim očekivana.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.