Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Ko su kandidati za članove SANU: Zagorka Golubović, Latinka Perović, Borka Pavićević...

Ovakav spisak imena Instituta za filozofiju i društvenu teoriju pokazuje "neophodost prestanka rodno diskriminativne prakse u izboru članova Akdemije"
Datum: 17/01/2018

Ko su kandidati za članove SANU: Zagorka Golubović, Latinka Perović, Borka Pavićević...

Foto: Screenshot, Igor Pavićević

Dve trećine predloženih kandidata za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) jesu žene, piše "Danas".

Na listi 16 zaslužnih građana nalaze se imena renomiranih naučnica koje su svojim akademskim i javnim radom zadužile akkademski život u Srbiji.

Ovakvim izborom kandidata ispred svega se upuće na "neophodost prestanka rodno diskriminativne prakse u izboru članova Akdemije". Na listi su: Marija Bogdanović, Svenka Savić, Zagorka Golubović, Latinka Perović, Kornelija Ičin, Svetlana Slapšak, Nada Popović Perišić, Borka Pavićević, Jelena Đorđević, Milena Dragičević Šešić i Sofija Stefanović. Na listi su i Dragor Hiber, Dragoljub Mićunović, Mladen Lazić, Dragan Mitrović i Miloš Arsenijević. SANU u svom članstvu ima samo deset posto žena, a od 134 člana Srpske akademije, društvene nauke pokriva 37 akademika i akademkinja.

"Jedno je da ima malo žena u okviru SANU, a drugo je da je u ogranku za humanistiku uopšte malo članova", kaže profesorka Savić za "Danas". "To znači da se u humanističke nauke u celini moraju više uvažavati."

Profesorka Savić očekuje da bi situacija mogla da se popravi već na sledećim izborima jer je u međuvremenu stasalo nekoliko generacija izrazitih naučnica, umetnica, ali je narastao broj knjiga o njima i njihovim uspesima koji se sada mogu i kvantitativno i kvalitativno meriti. Ona podseća da su mnoge naše umetnice i naučnice stekle slavu van naših granica, dok neke od njih izuzetno rade u centrima van Beograda, kao što su Niš, Kragujevac ili Novi Sad.

"Otuda je ova inicijativa dobar povod da počnemo da razmišljamo o konkretnim ženama i njihovim doprinosima razvoju društva u Srbiji i u regionu, nešto što bi obogatilo taj pojam znamenite žene", kaže profesorka Savić.

Izborna skupština SANU biće održana osmog novembra.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.zoran
18.01.2018 - 09:37
Dosta aman
Može li konačno SANU bez komunista. Da bude građanska demokratska institucija. Dosta je bilo. Nikako da se oslobodimo njihovog pogleda na svet i istorije srpskog naroda!