Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Draže Petrovića: Kako je Pokret "Dosta je bilo" postao Pokret "To je otprilike to"

Saša Radulović, guru Sašentološke crkve, učesnik buma Silicijumske doline i totalnog "buma!" DJB
Piše: Dragoljub Draža Petrović
Datum: 02/05/2018

Kolumna Draže Petrovića: Kako je Pokret "Dosta je bilo" postao Pokret "To je otprilike to"

Ako čovek zaista želi da zaradi milion dolara, najbolji način za to je da osnuje svoju religiju -- čuvena je rečenica Lafajeta Ronalda Habarda, osnivača Sajentološke crkve, koja je za pola veka postojanja stekla deset miliona poklonika koji inače kolektivno veruju u jedan loš naučnofantastični roman koji je napisao onaj Lafajet Ronald Habard.

Sve velike priče počinju tako nekako: Saša Radulović je pre pet godina seo i napisao članak za Nedeljnik, a Lalić je u naslov izvukao poslednju rečenicu iz teksta, što je stari urednički trik kad te mrzi da čitaš ceo tekst, pa onda uzmeš nešto iz poslednjeg pasusa, kako bi autora ostavio u uverenju da si članak pročitao do kraja.

Sve velike priče, dakle, počinju tako nekako: kada je Lalić tog dana u dedlajnu uzeo da čita članak Saše Radulovića otpozadi i odmah pronašao naslov, nije ni slutio da upravo ulazi u istoriju srpskog višestranačja, jer je poslednja rečenica glasila: "Dosta je bilo", a to niko nikada ne bi stavio u naslov, sem Lalića, koga je tog dana po običaju mrzelo da čita ceo tekst Saše Radulovića, pa nije primetio da ono "Dosta je bilo" predstavlja privatnu poruku uredniku da nema više snage da piše i da je tu kraj teksta, ali je zaboravio da napomene da tu rečenicu treba izbaciti pre štampe, ne znajući da Lalić čita tekstove otpozadi.

Sve velike priče, jelte, počinju otpozadi: u četvrtak kada je izašao Nedeljnik, Saša Radulović je, navodno, zvao Lalića da mu kaže kako je u naslov teksta koji je spletom okolnosti izašao i na naslovnoj strani zapravo stavio ličnu poruku dežurnom uredniku da nema vremena više da piše i da je to otprilike to, ali se istovremeno tešio jer na kraju teksta nije napisao: "To je otprilike to", pošto bi onda Lalić u naslov izvukao rečenicu "To je otprilike to".

I onda bi se Pokret "Dosta je bilo" umesto Pokret "Dosta je bilo" zvao Pokret "To je otprilike to", što više priliči pokretu u raspadanju nego pokretu u nastajanju, a Pokret "Dosta je bilo" tada je upravo nastajao u glavi Saše Radulovića, samo nije znao kako da ga nazove, sve dok se Lalić nije udubio u njegov autorski tekst otpozadi.

Sve velike priče, elem, počinju tako što Lalić naruči neki tekst, al' ga mrzi da čita, ili što Saša Radulović napiše neki tekst, al' ga mrzi da piše, pa na kraju napiše ličnu poruku uredniku koju ovaj stavi u naslov.

Tako je, ako niste znali, nastao i Pokret "Dosta je bilo".

"Ja sam im kum!", ponovio mi je kasnije sto puta Lalić kad sam se glasno raspitivao: "Koji je genije smislio naziv 'Dosta je bilo'?"

O istom događaju Saša Radulović je imao svoju verziju.

"Napisao sam tekst za Nedeljnik koji sam naslovio 'Dosta je bilo'!", objašnjavao je Radulović posle u bezbrojnim intervjuima, minimizirajuću ulogu Lalića.

Ali sve velike priče u Srbiji i nastaju kad se dva kuma podžapaju. Makar i dva međusobno nepriznata kuma.

 

***


Ako čovek zaista želi da u Americi duguje milion dolara za porez i da ga ne u'vate, najbolji način za to je da osnuje svoj pokret u Srbiji i da kum pokreta bude Lalić -- čuvena je rečenica Saše Radulovića, osnivača Sašentološke crkve, koja je za tri godine postojanja sticala sve manje i manje poklonika koji inače kolektivno veruju u onaj naučnofantastični tekst koji je Saša Radulović napisao za Nedeljnik, a Lalić izvukao naslov otpozadi.

Saša Radulović je, kako piše u njegovoj biografiji na sajtu "Dosta je bilo", bio "aktivni učesnik buma Silicijumske doline", a u Srbiju se vratio 2005. godine zajedno sa porodicom "kako bi deca obnovila srpski jezik".

To je bio jedini učesnik buma Silicijumske doline na svetu koji se vratio u Srbiju da bi deca obnavljala srpski jezik, jednu sasvim nepotrebnu stvar ako živiš u Silicijumskoj dolini.

"Pa što nisi našao neku privatnu srpsku školu u Kaliforniji, aman čoveče?! Ko se još vraća iz učešća u bumu Silicijumske doline da bi mu deca obnavljala srpski jezik? Ti si lud!", govorili su mu prijatelji u to vreme, baš kada je bio popularan film "Mrtav 'ladan", čiji se glavni negativac zove Ludi Radule, pa otud ostade ono Ludi Radule, za čije se autorstvo rvemo Šešelj i ja, ko Lalić i Radulović oko onog naslova.

Šešelj kaže da ga je on prvi pozvao Ludi Radule, a ja nudim kao dokaz transkript razgovora sa Boškom Obradovićem na dodeli NIN-ove nagrade, gde sam ga pitao: "Šta radi Ludi Radule?", posle čega mi je on rekao: "Ja lud, on lud, daleko ćemo da doguramo." Vizionarski!

U poslednje vreme mi se, međutim, sve više ljudi javlja sa pitanjem: "Kako si znao za Radula?", nešto slično dešava se i u Sajentološkoj crkvi, o čemu je i snimljen dokumentarni film, iako Lafajeta Ronalda Habarda niko nikada nije zvao Ludi Lafi.

Nekako je cela ta sajentološko-sašentološka priča bila slična: pojavio se lider sa paranormalnim ekonomskim sposobnostima koji je mogao da zaradi milion dolara tako što je osnovao svoju privatnu religiju, zvanu pokret, ali nije u tome uspeo, jerbo nema tog Toma Kruza i Džona Travolte koji bi se učlanili u Pokret "Dosta je bilo", zvani Sašentološka crkva, ko što su se obojica učlanili u Sajentološku. Te je Radulović članstvo skupljao lajkovanjem i zaradio milion lajkova koji mu danas ništa ne znače, pokazavši totalni antitalenat za politiku, jer je cela njegova politička karijera sadržana u narodnoj umotvorini: "Je.. nas onaj ko nas sastavi".

Prvo je to rekao Vučić kad ga je pozvao u Vladu, pa je onda to rekao Boško Obradović kada su sastavili koaliciju pod nazivom "Da ovi odu, a da ovi naši ne povrate" -- i naposletku je pola prvoboraca "Dosta je bilo" spremno uzviknulo: "Je.. nas onaj Saša koji nas sastavi". I nesvesni da ih je u stvari sastavio Vučić, čovek koji je otkrio Sašu Radulovića u pauzi za reklame "Utiska nedelje". A da li ste videli nešto korisno što je otkrio Vučić?

 

***

 

Uticajni bloger rodom iz Bihaća, učesnik buma Silicijumske doline, u međuvremenu je postao učesnik buma Pokreta "Dosta je bilo", jer iz tog pravca dolaze samo potmule eksplozije dok se Radule pravi mrtav ('ladan). Grupica koju bi Lafajet Ronald Habard poželeo na osnivačkoj skupštini Sajentološke crkve, zbog izraženog fanatizma prema guruu koji je umesto večnog života propovedao večnu borbu protiv partokratije u sopstvenoj partiji koja liči na pokret, rasturila se ko bugarska skupština, iako je ovde u politici najvažnije da savladaš veštine bugarskog voza.

Pres-službu dugo mu je vodila nekakva portparolka psychedelic trance žurki, pa su imali specifičan psihodelični trans odnos prema medijima, te su uspeli da se posvađaju čak i sa kumom Lalićem, jako smirenim tipom, koji jednom prilikom nikako nije uspeo da shvati portparolku DJB koja se raspitivala zašto najava nekog Radulovog teksta na naslovnoj Nedeljnika ide ispod mog.

Ipak, meni najomiljenije saopštenje DJB imalo je naslov: "Sraman tekst urednika Danasa za Nedeljnik", a ništa manje atraktivno nije bilo ni saopštenje pod naslovom: "Reagovanje DJB povodom gostovanja Jovane Gligorijević u jutarnjem programu N1". Takav istančan smisao za rat sa svim normalnim medijima nema ni Vučić, te nije ni čudo da je "Bum!" Dosta je bilo obradovao sve istinske ljubitelje slobodnog novinarstva.

Jedino je Lalić ovih dana spustio nos.

"Kume, izgore ti pokret!", dobacuju mu, ali on to stoički podnosi.

To je otprilike to!

 

 


Ukupno komentara: 5



Sva polja su obavezna.



Gost
03.05.2018 - 06:42
Jedno te isto
I ovaj put, g. Draža nije prevazišao svoj kreativni i mentalni vrhunac. Svaki tekst je isti i nedvosmisleno liči na prethodni i sledeći. Pokušaj komičnog metaforisanja aktuelnih događaja, iz pera ovog čoveka, nagoni na razmišljanje i pitanje: ima li urednika u kancelariji? Reći da je članak prosečan, u slučaju ovog autora, bi bila pohvala. 0 bambija ovaj put.
Boris
03.05.2018 - 06:42
Slazem se
Ono sto me zalosti je da Nedeljnik ide u istom pravcu kao i DJB...
Boki
03.05.2018 - 06:42
Bravo Dražo
Svaka čast Dražo! Uspeo si da ismeješ jedini čist i iskren pokušaj borbe protiv partokratije. Uživaj pišući o uspesima Đilasa, Jankovića i Jeremića. A možda se pojavi još neko zanimljiv, pa onda malo šaljivi tekstići, malo stranci udele za Danas. Ma uživancija jedna.
Deki
03.05.2018 - 11:39
Može milionče čak i više
Do kraja mandata skupiće i više od milion evra tako da možemo malo i da čestitamo na ideji. Legalno kao suza. Ko šiša nas naivne...
Дамњан
06.05.2018 - 15:26
Ругала се шерпа лонцу
Дража Петровић је ДЈБ новинарства. Као нешто, а ништа. Шупља прича самодовољног ега. Вучић може мирно да спава.