Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Draže Petrovića: Kako sam počeo da prepisujem od klasika

Zašto me je mala verska zajednica optužila za plagiranje samog sebe?
Piše: Dragoljub Draža Petrović
Datum: 22/07/2016

Kolumna Draže Petrovića: Kako sam počeo da prepisujem od klasika

Sve je počelo benigno: odem ja u jutarnji program N1, mada kada ustanem u sedam ujutru obično ne mogu da govorim do 10, što je verovatno više puta primetio široki auditorijum smatrajući da sam predsednik Udruženja nenaspavanih građana sa teškom govornom manom.

Odem ja, dakle, u jutarnji program, a na televiziji je bitno, odavno me je učio Lalić, da što više pričaš, pričaš, pričaš i uopšte ne obraćaš pažnju šta pričaš, pričaš, pričaš, jer prosečan konzument televizije budno motri na kompletan dojam, dok ga manje zanimaju konkretne rečenice.

"Kompletan dojam, ne konkretne rečenice", napisao je Lalić markerom na flipčart tabli u njegovoj kancelariji, po kojoj stalno nešto žvrlja, a ja sam satima buljio u taj natpis, dok se nije pojavio Apostolovski, pa je Lalić to prebrisao i napisao: "Konkretne rečenice, ne kompletan dojam", želeći da objasni Apostolovskom kako se pišu kolumne.

I izgovorim u tom jutarnjem programu konkretnu rečenicu: "Čeda se toliko nameće Vučiću da bi prihvatio da bude i portir u zgradi Vlade."

Ubeđen da sam ostavio kompletan dojam.

Tek, to jutro u tramvaju primetim da ima gledalaca televizije koji manje obraćaju pažnju na kompletan dojam, ali se svi vataju za konkretnu rečenicu.

"Opet me Lalić zajeb'o!", pomislim u sebi.

Prvo je jedan koji je garant dizač tegova lupao po leđima na sredini tramvaja oduševljen konkretnom rečenicom o novom portiru Vlade. Onda je neki deda, valjda dizač tegova u penziji, prešao na višeminutno tapšanje po ramenu.

"Car si, Panoviću! Ako si mu rekao...", i on je bio razgaljen onom konkretnom rečenicom o Čedi kao portiru. 

"Pa kako možeš da plagiraš samog sebe! To je malo nelogično...""Da, ali pronašla ti je iste rečenice, pasuse, paragrafe, zareze, tačke, veznike, uskličnike i crtice, u raznim različitim kolumnama! I okačila na Fejs, Tviter, sto posto i na Instagram."

"Ali to su moje kolumne... Mislim, ja sam ih pisao... kapiraš!", pokušavam da se branim."Ccc, to jes... To jes' malo čudno", zbunjen je sad i on, baš kad je hteo da mi predloži da angažujem bugarskog grafologa koji trenutno radi na papirologiji ofšor-kompanija Siniše Malog.

"Znaš", objašnjavam mu u poverenju, "važno životno pravilo ti je: kad kradeš, kradi od najboljih!"

CEO TEKST U SPECIJALNOM LETNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 21. JULA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.