Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumne

Pol Krugman

Pol Krugman
Kolumnista

Kako iskoristiti bes građana

Autokratija u povoju koristi moć države da bi preplašila i anestezirala civilno društvo - institucije van vlade. Medije zlostavljaju i podmićuju, ne bi li od njih napravili defakto propagandne organe vladajuće klike. Biznisi su pod pritiskom da nagrade prijatelje te klike i da kazne njihove neprijatelje. Nezavisne javne ličnosti teraju se ili u kolaboraciju ili u tišinu. Ali besni građani mogu i moraju da uzvrate...

17.03.2017

Ukaljani izbori

Donald Tramp ne zaslužuje ni poštovanje ni blagonaklonu sumnju

20.01.2017

Vera u nepostojeći haos

Nikoga ne čudi što Tramp samouvereno govori očigledne neistine, pošto to radi sve vreme. No, do sada su se neistine odnosile na ono što običan glasač ne može da proveri na osnovu svog iskustva. Većina ljudi nema predstavu o tome koliki porez plaća u poređenju s Evropljanima ili Kanađanima niti koliko radnih mesta je preseljeno zbog kineske konkurencije. Ali prošle godine je pedeset osam miliona turista posetilo Njujork, desetine miliona obišle su druge velike gradove, a mnogi od nas žive ili rade u blizini tih gradova i viđaju ih svaki dan. Teško je poverovati da neko ko ima oči može da poveruje u sliku krvavog meteža kakvu prikazuje Donald Tramp.

13.09.2016

Vetar, sunce i vatra

Prošla godina bila je daleko najtoplija otkako se vode podaci, što bi trebalo – ali neće – da ućutka one koji poriču klimatske promene i tvrde da je globalno zagrevanje stalo. Istina je da su klimatske promene sve strašnije; one su najvažnije političko pitanje na svetu.

10.03.2016