Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Kosovo proglašava nezavisnost: Događaji koji su promenili Srbiju (96)

Po Ljubodragu Dimiću, našem najpoznatijem istoričaru za Kosovo, korene srpsko-albanskog sukoba možemo da pronađemo u 19. veku, od Berlinskog kongresa kojem je prethodilo osmišljavanje ideje o Velikoj Albaniji
Datum: 22/03/2018

Kosovo proglašava nezavisnost: Događaji koji su promenili Srbiju (96)

Profimedia

Devet godina nakon završetka rata, osam godina nakon srpskog Petog oktobra i skoro četrdeset otkako se prvi put na ulicama gradova južne srpske pokrajine čulo „Kosovo republika", autonomna pokrajina jednostrano je proglasila nezavisnost, bez održanog referenduma i bez potpore u međunarodnom pravu.

Tih ledenih februarskih dana u Beogradu, koji je očekivao ovakvu odluku Prištine, bilo je prilično vrelo: demonstriralo se ispred ambasada, posebno američke koja je još bila u Ulici kneza Miloša, neki su menjali i „Kosovo za patike", ali odluka nije promenjena, a od Islanda pa do danas više od stotinu država zvanično je priznalo nezavisnost Kosova. Južnoj pokrajini nije mnogo bolje: i deset godina kasnije, na političkoj sceni su ista lica, dobro poznata iz ratnih i terorističkih devedesetih, a zvanični Beograd, kroz Briselski sporazum i pregovore sa Prištinom pokušava da izdejstvuje najviše za naš narod na Kosovu i Metohiji, kao i za srpsku versku i kulturnu baštinu.

Čini se da lutamo i mi i oni, i da niko, pa ni Evropa ni Sjedinjene Američke Države, još nema veliki plan za budućnost Kosova.

Po Ljubodragu Dimiću, našem najpoznatijem istoričaru za Kosovo, korene srpsko-albanskog sukoba možemo da pronađemo u 19. veku, od Berlinskog kongresa kojem je prethodilo osmišljavanje ideje o Velikoj Albaniji, i viševekovnom upornom nastojanju Albanaca da ostvare svoj cilj. U nekim zaključcima možemo pronaći recept za svoje delovanje, pa će Ljubodrag Dimić reći:

Najpogrešnije je to što politički i stranački prvaci danas govore, deo likuje, deo se pravda, deo pametuje. Oni svi treba da sednu i da se dogovore, ako smo mi ozbiljan politički narod, da donesu nešto što će biti politika koju će ova država voditi u narednih 130 godina, poput Albanaca, da bi za 130 godina ono što smatramo da nam pripada, bilo vraćeno onome kome pripada. Naspram ovih gluposti, iritiranja, međusobnih stranačkih prepucavanja, svega onoga što smo već videli na televiziji, mislim da je jedini put da se nađe ozbiljno rešenje u kome će participirati svi oni koji su u politici, ali i svi oni koji politiku hrane znanjem da se dođe do nečega što je ozbiljan nacionalni program Srbije za naredni vek."

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.