Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Kostićeva ostavka ne može biti prihvaćena"

Većina akademika bila je iznenađena odlukom predsednika SANU VLadimira Kostića
Datum: 08/11/2018

"Kostićeva ostavka ne može biti prihvaćena"

Foto: Nedeljnik

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović je kratko rekao da je odluka predsednika Kostića neočekivana i da njegova ostavka ne može biti prihvaćena.

Posle saopštavanja rezultata, kako saznaje Nedeljnik, prvi čovek SANU Vladimir Kostić kazao je da oni predstavljaju poruku za njega i da će sutra ponuditi ostavku odeljenjima SANU.

"Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti", rekao je Kostić nakon što je predsednik Izborne komisije akademik Dejan Popović saopštio rezultate današnjeg glasanja - da je u redovne članove od 18 kandidata primljeno 16, a u dopisne 14 od 26 kandidata. 

"Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju", rekao je Kostić. 

Kako se čulo u akademiji, SANU će posle ovih izbora imati manje od 130 članova, što je broj koji ne garantuje njenu vitalnost.

Većina akademika bila je iznenađena ovom Kostićevom odlukom, i smatraju da ostavka verovatno neće biti prihvaćena.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Големо Бучило
09.11.2018 - 07:31
мислим да је......
130 академика у држави у којој је 30\% становништва полуписмено - мислим да не да је много већ да је превише.А о ефектима постојања такве академије - држава је најзаосталија у јевропи по многим цивилизацијским критеријумима. А ако риба смрди од главе - џаба аргуменат да предцедник течно говори јенглески......
Milos
09.11.2018 - 12:32
Predsednik SANU
Predsednik SANU Vladimir Kostic je u poslednjih godinu dana objavio, ni manje ni vise, nego 47 naucnih radova. Skoro jedan nedeljno. Ne znam šta tačno pokušava da uradi. Kaže da je njegov stav da Kosovo više nije Srbija njegov lični stav, što je prilično čudno jer ga niko ništa ne bi ni pitao o tome da nije predsednik tako važne institucije.