Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kraj Angele Merkel: Neko od njih troje će biti njen naslednik

U konkurenciji će se naći generalna sekretarka CDU Anegret Kramp Karenbauer, Fridrih Merc, koji je vodio CDU od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije i Jens Spah, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu
Datum: 07/12/2018

Kraj Angele Merkel: Neko od njih troje će biti njen naslednik

Fotografije: Tanjug-AP

Vladajuća nemačka Hrišćnsko-demokratska unija (CDU) danas će birati naslednika Angele Merkel, novog predsednika ili predsednicu, a time i kandidata za novog kancelara.

Ko god bude izabran, piše Gardijan, tipovaće na to da postane budući kancelar i zameni Merkelovu kao najmoćniju političarku Evrope.

Tri kandidata boriće se za predsedničku funkciju u Hrišćansko-demokratskoj uniji. Više od 1.000 partijskih delegata imaće pravo da glasa o onome što se u partijskim krugovima naziva "najvažnijom odlukom za stranku u poslednjih 50 godina" i koja će odlučiti o "budućem pravcu, ne samo partije, već i čitave zemlje i njihovog kontinenta."

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp Karenbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za naslednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland. Ona je, po oceni AP, dosledno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima.

Fridrih Merc takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi "spektakularan" povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova. Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije. Parlament je napustio 2009. godine, a poslednjih godina je radio kao advokat i ššef odbora za nadzor nemačkog investicionog fonda Blekrok.

On se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup. Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije. Parlament je napustio 2009. godine, a poslednjih godina je radio kao advokat i šef odbora za nadzor nemačkog investicionog fonda Blekrok.

Među kandidatima je, kako se navodi, i Jens Spah, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu. On uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mercu, što ga stavlja u poziciju "otpadnika" u ovoj trci. Spah je u fokus svoje kampanje stavio migracije, nazivajući ih "slonom u sobi", ignorisanje očiglednog. On kao glavno pitanje vidi bezbednost i tvrdi da nije sve dobitak iako je ulazak migranata u zemlju znatno smanjen.

Glasanje bi trebalo da bude održano popodne, a ukoliko jedan od kandidata ne dobije jasnu većinu, biraće se između dva kandidata u drugom krugu. Konačni rezultat očekuje se tokom večeri.

Stranka će se oprostiti od Angele Merkel koja će održati govor pred delegatima.

Uprkos tome što joj je većina partije, uglavnom, okrenula leđa od izbegličke krize 2015. godine, kada ju je optužila da nije uspela da obezbedi bilo kakvu partijsku ili parlamentarnu podršku pre odluke da dozvoli da više od milion izbeglica uđe u Nemačku, ona se smatra političarkom koja je imala dubok uticaj na modernizaciju partije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.