Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Lejdi Di, žena koja je medijima dala život

Princeza je pre tačno 19 godina izgubila život i to zahvaljujući medijima kojima je otvorila isti taj život. U pariskom tunelu u bekstvu od paparaca koji su jurcali za ekskluzivom i to za iste novine koje svakodnevno s nestrpljenjem očekuju da pristigne neka nova fotka njenog golog sina
Piše: Branko Rosić
Datum: 30/08/2016

Lejdi Di, žena koja je medijima dala život

Navršava se i 19 godina od smrti princeze Dajane, žene koja je širom razmandalila vrata Bakingemske palate i pustila medije da oru po nedodirljivim kraljevskim tapisonima i životima.

Do tada, svet je buljio u izrežirane fotografije, a kraljica Elizabeta ne da se nije fotkala gola na Devičanskim ostrvima, poput njenoh unuka Harija, već je pre spavanja i oblačenja spavaćice, gasila svetla kao i svaka baba sa Peštera.

Okej, skidao se princ Edvard na plažama Jadrana, ali tada je već abdicirao zbog ljubavi prema raspuštenici Volis Simpson. Bio je to veliki skandal posle koga je krunu stavio na glavu Edvardov brat i otac kraljice Elizabete, po čijem je životu snimljen film "Kraljev govor". Edvard je ostavljen da skače bez odeće u more i da postane predmet priča lokalnih ribara u Dalmaciji koji nisu fotografije mogli prodati tabloidima jer ih jednostavno nije ni bilo, a i imali su pametnije posla nego slikati kralja bez krune i odela.

Ipak, najjača selidba kraljevske porodice u tabloide i rijaliti žanr započeće se ulaskom princeze Dajane na dvor. Lejdi Di voli Djuran Djuran, princeza i Elton Džon i frajer Eltona Džona, princeza ljubi ragbi igrača, princeza plače jer Čarls voli Kamilu mnogo jače... Istovremeno se pojavila i fotka druge Elizabetine snaje-Sare Ferguson usnimljene dok joj ljubavnik sa "tarantinovskom" strašću obrađuje ustima stopala.

I koliko god se mediji topili pred pojavom "narodne" princeze, kraljica nije imala razumevanja za Dajanin medijski nastup jer se i dalje gurala priča kao iz filmskih žurnala socijalističke Jugoslavije. Kraljica i bolesni, kraljica i stari, kraljica i stari i bolesni i poneko dete i vojnik.

Ali radnici na pres-klipingu Lejdi Di imali su mnogo više posla od kraljičinih. Nije bilo dana, a da se Dajana nije izležavala na stranicama novina pa i u televizijskom prajm tajmu kada je kroz suze otkrivala detalje svog turobnog braka. A onda je, makar u zvaničnoj verziji, princeza izgubila život i to zahvaljujući medijima kojima je otvorila isti taj život. U pariskom tunelu u bekstvu od paparaca koji su jurcali za ekskluzivom i to za iste novine koje svakodnevno s nestrpljenjem očekuju da pristigne neka nova fotka njenog golog sina.

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.sneyana
31.08.2016 - 15:08
ROSIC
Rosicu stvarno volim da citam tvoje tekstove. Hvala i za ovaj tekst. Nedeljnik se kupuje zbog takvih NOVINARA.
Божа Бадовинац
02.09.2016 - 12:20
Снежана Росић
Да нисте Снежана канда рођака Бранку Росићу? Или Вам је непрежаљена љубав из гимназијских дана? Тражим разлог због кога сте написали то што сте написали. мени су бранкови текстови изузетно досадни, мрачни, негативни, ни најмање луцидни, још мање забавни. Често ми се чини да некакве властите фрустрације пројектује на околину. Ту не мислим само на колумне него и на два скорашња интервјуа са једном домаћом списатељицом (никако књижевницом) и једним сарајевским глумцем. Ја сам претплатник Недељника првенствено због Апостоловског, Миладиновића, Зорице Марковић, Миљане Нешковић. Меденциу не читам уопште, Прелевић је још гори од Росића, Пантелић се врло брзо преобратио из политичког аналитичара у \"Рокфелер-филантроп аналитичара\".
sneyana
07.09.2016 - 18:08
Rodjaka
Snežana Tijanic, rodjena Mirković, od oca Miodraga rodđenog u srcu Šumadije, Gruži,opština Knić, gde se jede dobar kajmak i sir. Ljubav ne može biti neprežaljena. Ljubav je ljubav i uvek se pokazuje. Rosiću, morala sam da odgovorim ovom Boži.