Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Leonide, Spartanci i slučaj Matije Bećkovića

Ali me niko ne može da ubijedi, u mjesecu kada Crna Gora i Boka Kotorska slave 100 godina od ujedinjenja sa Srbijom - da ne postoji dogovor između Beograda i Podgorice o akademskim prezimenima kojima će da bude zabranjen ulazak
Piše: Nikola Malović
Datum: 09/11/2018

Leonide, Spartanci i slučaj Matije Bećkovića

Naši se vlastodršci urotiše da od cijele šume vidimo samo drvo. Bacaju nam u oči opiljke obojadisane u crveno, plavo i bijelo, jer znaju da mi naprosto moramo da uzdignemo obrve, baš kao što i pas mora da potrči za bačenom koskom. Tako je dizajniran.

Ali me niko ne može da ubijedi, u mjesecu kada Crna Gora i Boka Kotorska slave 100 godina od ujedinjenja sa Srbijom - da ne postoji dogovor između Beograda i Podgorice o akademskim prezimenima kojima će da bude zabranjen ulazak (makar im potom, logikom toplo-hladno, bio dozvoljen): akademiku Bećkoviću, dr Rankoviću, dr Miroviću i dr Antiću.

Ne postoji ni jedna bivša republika SFRJ koja uvredljivo dugo ne provocira Srbiju, niti postoji adekvatan i promišljen odgovor države Srbije na ta sva silna podbadanja, krupnije uvrede, krupne provokacije, drske revizije, otvorena neprijateljstva i noževe u leđa.

Ako je priznanje Kosova* od strane Montenegra nož u leđa, onda je ponašanje toga istoga Montenegra prema rodonačelnim Srbima u Crnoj Gori i Boki - kopanje oka. A što čini Srbija? Ćuti. Oficijelna - zato što je po svoj prilici plaćena da narodu baca koske. Rukovodstvo je dobro obučeno kako da anestezira puk do mjere da bi prosječan pripadnik srpskog naroda na anketno pitanje da li je za razgraničenje sa Kosovom* odgovorio sa da ili sa ne, umjesto da pita što to razgraničenje uopšte podrazumijeva?

U isto vrijeme, sa pjene od mora se vidi kako fašizam nadolazi ponovo. Bez sve šale i dvosmislenog značenja. Sadržaj „Bijele knjige" o pokradenosti crnogorskog Referenduma (2006) nikada nije demantovan. Lažni mitropolit promovisan je iako anatemisan, a pravi - stalno prozivan i klevetan. Maternji jezik bio je uvod u lingvistički nepostoječi crnogorski. Srba procentualno nema zastupljenih od državne do uprave osnovnih škola. Sveti Sava koji je prije 799 godina u Boki osnovao Zetsku episkopiju, preteču Mitropolije crnogorsko-primorske, izbačen je iz učionica. Istorija je retuširana da bi falsifikat mogao da se uči u školi. Ćirilica je do te mjere nepoželjna da onaj ko se njome koristi sebi na čelu vlastitim rukopisom ispisuje - Izdajnik i Neprijatelj. Rečenica „Srbe na vrbe" čuje se iza kulisa Crnogorskog narodnog kazališta. Gledalac stvarnosti ne zna gdje će prije da izbije gvera, u Skupštini ili na ulici. Vladajuća koalicija sastavljena od svih sem od Srba može legalno da izglasa prisvajanje drevnih crkava Srpske pravoslavne crkve. Potom može soldatskom cokulom da zakuca u ponoć na sva vrata na kojima ime i prezime stoji ispisano nelatinicom.

A sve se nekako, od raspisivanja Referenduma naovamo, činilo: pa valjda neće.

No režim iz Podgorice nije stao jer nije ni bio dizajniran da stane, baš kao što to nije ni grudva snijega niza stranu. Kad jednom skreneš krivo, na putu na kome ti je Njegoš oberneprijatelj (što je stilski bolje reći nego: arhineprijatelj), sve su raskrsnice pogrešne.

Danas razumijem ono što kao učenik nisam: kako je bilo moguće da upravo iz Crne Gore bude najviše potkazanih kumova i rođaka poslatih da tucaju kamen na Golom otoku. Znali su Petar I Petrović i Petar II Petrović s kim su imali posla. Pola Crnogoracah uvijek je bilo za to da proda vjera za večeru, da Boga odvoje od države, i da sa đavolom odmah naprave ugovor o saradnji.

Nisam sklon da postavim pitanje šta bi Srbi u Crnoj Gori mogli da urade da bi spriječili svoj projektovani kraj, i u Boki Kotorskoj da spriječe ultimu svoju uru.

Unutar ovako izrođene demokratije, plašim se, nema odgovora. Istina, preostalo je nešto malo Srba u parlamentima Srbije i Crne Gore. No, što oni mogu ako već nisu zakleti Leonide i svi odreda Spartanci?

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Šumadinac
12.11.2018 - 09:52
A šta vi radite
A šta vi radite, braćo prosrpski Crnogorci? Šta sve vlast u Podgorici nije rekla i uradila protiv Srba a vi ništa !? Ni protest, ni blokada puta, ni svi ko jedan na izbore... Mrtvo more... Bitno da znate da dođete u Srbiju i da se besplatno školujete, zauzimate ionako retka radna mesta i tome slično, umesto da se dole borite za srpstvo.
Aleksandar Popovic
13.11.2018 - 18:40
Malovuc-da, a gde su drugi
Iz redovnih kolumni, koje objavljuje Nedeljnik, zakljucujem da je g. Malovic patriotski nastrojen Srbin u CG. Uz to, covek od knjige, koji pismrno obradjuje zanimljive teme. A sve vreme se pitam gde je to mnostvo srpskog zivlja, ako se ne racunaju razjedinjene srpske stranke u novoj drzavi Montenegro, sa vecitim sefom M. Djukanovicem. Da li je u pitanju strah da se kaze sto se misli ili mnogi gledaju samo svoj ekonomski interes, ne znam. Ali da napretka srpstvu u bivsem “drugom oku u glavi” i zbog njegove krivice, ne vidim skoriji napredak. Sto bi se reklo, u duhu Malovicevih tekstova, zavladalo mrtvo more.