Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Ljiljana Smajlović: Ja sam podnela ostavku, Vučić mi je dao otkaz

U ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik, prvom nakon odlaska iz "Politike", Ljiljana Smajlović govori o "Politici" i politici, Vučiću, kao i o Olji Bećković, Dragoljubu Žarkoviću, Tijaniću, napadima iz NIN-a, Bujoševiću, Basari, Tadiću, Kusturici, Petričiću, "patkici"...
Razgovarao Veljko Lalić
Datum: 20/07/2016

Ljiljana Smajlović: Ja sam podnela ostavku, Vučić mi je dao otkaz

Dojučarašnja glavna urednica Politike Ljiljana Smajlović izjavila je u eksluzivnom intervjuu za najnoviji Nedeljnik da joj je otkaz dao Aleksandar Vučić. Ona se u prvom intervjuu nakon ostavke, a zatim i smene, osvrnula na svoj drugi odlazak iz najstarije novinske kuće na Balkanu i otvoreno je govorila o medijskim i političkim prilikama u Srbiji.

"Moj otkaz su potpisale direktorke, ali mislim da sam otkaz dobila od Aleksandra Vučića. Nije fer da svaljujem odgovornost za nezakonit otkaz na direktorke. Ovo je potez vlasnika, i to onog koji ima zlatnu akciju. Zato bih rekla da iza mog otkaza stoji državni vlasnik, odnosno Aleksandar Vučić", ocenila je Ljiljana Smajlović i konstatovala da bi volela da čuje od Vučića zašto ju je smenio, ali da ga to niko ne pita.

"Aleksandar Vučić ne samo što je prećutao sve što se desilo sa Politikom nego je na neki način ponizio redakciju koja je tražila da se o razlozima moje ostavke otvoreno razgovara na sednici Skupštine, organa upravljanja Politikom. Prošli put je rekao nešto u smislu, 'ne čitam te novine, ali tamo mogu sve da posmenjujem'. Rekao je i da ga jedne velike državne novine predstavljaju na najgore moguće načine, da će da se pobrine da one budu u Muzeju apsolutizma i diktature Aleksandra Vučića. Ja sam u toj ideji prepoznala loš propagandni potez Bebe Popovića koji je nešto slično radio u Crnoj Gori. Nedostojno je da premijer koristi Politiku u te propagandne svrhe, jeftine. Da fingira da on u Politici ima ozbiljnog političkog protivnika", rekla je Ljiljana Smajović i podsetila da je prvi put 2008. u Politici smenjena pod tačkom "razno".

"Ja sam tada rekla: 'Kad smenjujete glavnog urednika Politike, radite to pod prvom tačkom dnevnog reda'. Nije tu bitan glavni urednik, bitno je da se ispoštuje Politika", navela je Ljiljana Smajlović i ukazala da se sada nije našla ni pod tačkom "razno" nego je prepuštena dvema anonimnim menadžerkama.

Faksimil otkaza koji je dobila Ljilja Smajlović
Faksimil otkaza koji je dobila Ljiljana Smajlović

 

 

 


Tekst ostavke Ljiljane Smajlović
Tekst ostavke Ljiljane Smajlović

Na opasku Nedeljnika da je sama rekla da je ona dokaz da u Vučićevoj Srbiji nema cenzure, te šta sada misli, ona je potvrdila da su to njene reči, kao i da joj nisu smetale njegove kritike.

 

"Moram da odam priznanje Aleksandru Vučiću za nešto važno. On na mene nikada nije vršio pritisak. Javno je govorio da nije zadovoljan uređivačkom politikom, ali to smatram fer odnosom. Ja sam pristalica kritike novina. Pristalica sam toga da mediji jedni druge kritikuju. To je 21. vek u novinarstvu... Vučić nije nikada pokušao da izdejstvuje da se o nečemu piše ili ne piše, ili na koji način da se piše. Nije se mešao u uređivanje Politike i nije pokušao da iskoristi svoju ogromnu političku moć za pritisak na mene. Ja sam samo morala da se zapitam u nekom trenutku da li to šikaniranje od direktorki zapravo dolazi od vlasti", rekla je Smajlović i ukazala da je pokušala da s tim suoči Vučića, ali da ju je on svaki put uveravao da to nije tačno i da smatra da ona treba da bude glavni urednik Politike i da ne treba da ide sa tog mesta.

 

 

Ljiljana Smajlović je napomenula da se sa Vučićem viđala dva ili tri puta godišnje, kao i da joj je Vučić početkom ili sredinom juna poslednji put rekao da treba da ostane na čelu Politike.

"Vučić bi mi svaki put rekao: "Molim te, ti samo radi svoj posao, onako kako radiš." U nekom momentu više nisam mogla da znam da li to iskreno misli, ili promeni mišljenje kada razgovara sa Mirom Glišić Simić... Vučić bi mi svaki put dao podršku, ali sam se ja svaki put pitala koliko vredi ta podrška. Konačno smo to isterali na čistac. I sada znamo da podršku Vučića ima Mira Glišić Simić, a ne Ljilja Smajlović. Ja ne umem drugačije da zaključim", rekla je u dojučerašnja glavna urednica za najnoviji Nedeljnik koji je na kioscima od 21. jula.

U opširnom intervjuu za Nedeljnik pročitajte šta je Ljiljana Smajlović rekla o Olji Bećković, Dragoljubu Žarkoviću, Tijaniću, napadima iz NIN-a, Bujoševiću, Basari, Tadiću, Kusturici, Petričiću, "patkici"...

CEO TEKST U SPECIJALNOM LETNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 21. JULA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 12Sva polja su obavezna.Ja
21.07.2016 - 12:41
Tvrdim pazar
Dala si ostavku a molila Boga da je ne usvoje!
Darija
21.07.2016 - 16:36
Nema nazamenljivih
Moj omiljeni dnevni list je POLITIKA,u mojoj kući čitala se i čita se svakodneno.Uz Politiku samo odrastali, za svakog ponešto,decenijama iste rublike koje prate savremene tendencije.Kad niste mogli ništa novo da osmislite promenili ste nešto što niste smeli,nešto što je trajalo čitav vek,promenili ste samo veličinu slova u naslovu štampe,znate li da ste osrnavili \"POLITIKU\".Šta vam je smetala naslovna veličina slova.Sklonite se ima toliko dobrih mladih novinara, pustite decu da rade.Kako si došla do fotelje tako i odlaziš? O čemu pričaš.Trebalo je odavno da se skloniš politika te je dovela politika te i sklanje.Nema nezamenljivih.Fotelja mora drugom da se preda .Teško ovom napaćenom narodu........
Славен
22.07.2016 - 10:18
Онако
У жабокречини медија како Србије тако и тзв региона политика је ипак институција. Међу новинарима, новинарима-плаћеницима, новинарима-идеолошким сљепцима и онима који се називају новинарима, Љиља је права ГОСПОЂА !
Slobodan
22.07.2016 - 10:19
Druga strana gdje. Smajlovic
Pre 10-ak godina (ne secam se bas tacno kada, ali gdin. Kostunica je bio \"na vlasti\") pisao sam mnoge komentare na clanke u Politici. Cinilo mi se da se selektivno objavljuju, pa sam (u skladu sa svojom strukom) napravio eksperiment: poslao sam 6 komentara, pristojnim i odmerenim recima, ali kritickih prema Kostunici. Ni jedan nije objavljen. Poslao sam i 6 neutralnih komentara i 5 ih je bilo objavljeno. Urednik Politike je bila gdja. Smajlovic.
Dragan
22.07.2016 - 10:19
Pitam se pitam ?.
Da li ste Vi zaista sigurni ko Vas je smenio ? Voleti Srbiju je veliki greh i Vasa smena ima mnogo vecu pozadinu...Razmislite...
Београђанин
22.07.2016 - 10:19
СЈАЈАН НОВИНАР
Госпођа Смајловић је невероватно добар новинар, желим јој све најбоље и да је читамо/гледамо негде....
Lala
22.07.2016 - 22:00
cardak ni na nebu ni na zemlji
Kao citaocu Politike iskreno mi je zao. Politika je bila otvorena za sve struje i razmisljanja. Tuga da nam je tiraz toliko pao i da danas se ne proda ni 60.000 primeraka. U zemlji u kojoj je Informer glavni nosilac informacija, bolje stanje u drustvu ni ne mozes ocekivati!
Jovana
24.07.2016 - 03:29
Da li je bas takmo
U štampanoj verziji gospodja Smajlović kaže da je njena smena trijumf NUNSA. Da li je baš tako? Da li ona misli da je intervju dr Miroljuba jevtića Politici , preko cele stranice, kao jedan od glavnih tekstova toga dana , objavljen 21. jula 2016 na str.7. nešto čemu se NUNS obradovao
Политиколог
24.07.2016 - 12:53
Проф. Јевтић
\'\'Da li je bas takmo\'\' Не разумем да ли сте ви против тог интервјуа проф. Јевтића у \'\'Политици\'\'.? Ко не види да је однос између религија питање живота и смрти човечанства.?Дакле велики је само онај истраживач који је то на врем предвидео.Једини човек који је то код нас видео је проф. Јевтић. Што је најважније он је први у свету та сазнања преточио у науку коју свет прихвата. Ми немамо ниједног друштвеног научника који је то учинио. И то откад постоји наша друштвена наука. Сви остали укључујући великог Цвијића су развијали оно што је зачето на западу. Само је Јевтић начинио науку која се из Београда шири у свет. Интервју од прве до последње странице Политике и свих осталих новина, не би био довољан да истакне ту невероватну чињеницу. То је једина друштвена наука по којој смо познати у свету и која се цитира. Ко на било ком светском универзитету зна било ког нашег професора друштвених наука и какав је њихов допринос светској науци? И шта уопште можете постићи у нпр. грађанском праву или теорији финансија кад таквих профессора на свету има више десетина хиљада.
Profesor
28.07.2016 - 15:47
Dignitet Politike cuva glavnog urednika
Gospodja Smajlović je neke stvari pobrkala. Ne čuva ličnost i \"težina\" glavnog urednika (ma šta ona mislila o svom značaju) nego ugled Politike. Ona, kao glavni urednik, očito nije uspela da sačuva ugled Politike, i kako se narušavao i gubio ugled Politike tako je gubio na značaju u glavni urednik. U komunističko-socijalističkim vremenima Politika je bila INSTITUCIJA. Bila je škola mišljenja i političkog pa i demokratskog razmišljanja. Mesto sučeljavanja vrhunskih intelektualaca. I zato je bila nedodoirljiva. Kako joj je opadao nivo, i sve više postajala novina za dnevnopolitičke stavove, tako je gubila na značaju. Gubila je sve više na standardima i nivou pisanja. nestajao je iz dana u dan ugled. Utopila se u svakodnevic domaćih medija. Nije više mera intelektualne debate i vrednosti u Srbiji. Ugled se ne stiče time što mogu u njoj da pišu i oglase ljudi iz raznih političkih opcija, To je kakofonija. Ugled se stiče promovisanim standardima i vrednostima. U tome je Politika postala sve manje prepoznatljiva. I zbog toga je i glani urednik postao običan činovnikn (koji se , koko kaže LjS, raspituje kod Premijera za svoju sudbinu nekoliko puta godišnje). I njegova smena beznačajan događaj. Sustigla ju je zaslužena sudbina. Da je LjS sačuvala ugled Politike i njena pozicija bi imala neku težinu.
Profesor
28.07.2016 - 15:48
Dignitet Politike cuva glavnog urednika
Gospodja Smajlović je neke stvari pobrkala. Ne čuva ličnost i \"težina\" glavnog urednika (ma šta ona mislila o svom značaju) nego ugled Politike. Ona, kao glavni urednik, očito nije uspela da sačuva ugled Politike, i kako se narušavao i gubio ugled Politike tako je gubio na značaju u glavni urednik. U komunističko-socijalističkim vremenima Politika je bila INSTITUCIJA. Bila je škola mišljenja i političkog pa i demokratskog razmišljanja. Mesto sučeljavanja vrhunskih intelektualaca. I zato je bila nedodoirljiva. Kako joj je opadao nivo, i sve više postajala novina za dnevnopolitičke stavove, tako je gubila na značaju. Gubila je sve više na standardima i nivou pisanja. nestajao je iz dana u dan ugled. Utopila se u svakodnevic domaćih medija. Nije više mera intelektualne debate i vrednosti u Srbiji. Ugled se ne stiče time što mogu u njoj da pišu i oglase ljudi iz raznih političkih opcija, To je kakofonija. Ugled se stiče promovisanim standardima i vrednostima. U tome je Politika postala sve manje prepoznatljiva. I zbog toga je i glani urednik postao običan činovnikn (koji se , koko kaže LjS, raspituje kod Premijera za svoju sudbinu nekoliko puta godišnje). I njegova smena beznačajan događaj.
Ranisavljev
30.07.2016 - 20:17
Nek Politika ostane ista, aradvoće me ako bude i bolja
Ljijana Smailović je kompletna ličnost i zreo novinar sa ogromnim znanjem doraslim za mesto glavnog urednika Politike.Ne smatram da je idealna niti da je sveznajuća, ali o njenom kvalitetu govori kvalitet novina koje je uređivala.Mnogi novinari mogu da uče od Smailovićke. Ima svoje stavove i principe, uvažava i tuđa mišljenja.Nisam kod nje nikada primetio navijačku strast, naprotiv, razboritost i analitičnost su dominirali kod nje.To je problem svima da shvate koji se sebe svsrstsli pa im se njeno mišljenje uvek čini da je mišljenje iz protivničkog tabora.Kad sam letos bio u Grčkoj u razgovoru sam jednim Makedoncem, vrlo razumnim čovekom, pitao me je koje novine su najbolje u Srbiji - bez dileme rekao sam da je to Politika. Ne znam da li ću to isto da kažem posle smene LJ.S. Biće mi drago ako to budem mogao, a verujem i da Ljilji biti još draže.