Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Maja Gojković rešila da stane na put "preletačima": U pripremi je novi skupštinski poslovnik

Jedina opcija poslaniku koji želi da promeni stranačke boje biće da postane samostalni poslanik, navode "Novosti"
Datum: 12/10/2018

Maja Gojković rešila da stane na put "preletačima": U pripremi je novi skupštinski poslovnik

Foto: Nedeljnik

Poslanik koji odluči da promeni stranačke boje, posle izbora neće moći da "preleti" u neki drugi klub, već će mu jedina opcija biti da postane samostalni poslanik, pišu "Novosti".

List navodi da će to najverovatnije biti jedna od promena u Poslovniku Skupštine Srbije, koji je donet pre osam godnia.

Na tom dokumentu počela je da radi predsednica Skupštine Maja Gojković, a cilj je da se spreči da oni koji nisu učestvovali na izborima, kasnije, zahvaljujući "preletačima", dobiju predstavnike u poslaničkim klupama.

Namera je, kako se navodi, i da se stane na put praksi da predstavnici koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije predu u suparničku stranu i brane nešto sasvim drugo.

Gojkovićeva za "Novosti" kaže da je zahvaljujući predsedniku parlamenta Slovačke, koja je nedavno menjala skupštinski dokument, dobila uporedni pregled svih "pravilnika" iz Evropske unije.

"Pitanje 'preletača' može da se reši Poslovnikom. Takve primere prelazaka iz kluba u klub nismo našli u EU. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjanju", rekla je Gojkovićeva.

Odgovarajući na pitanje "Novosti" može li prepreka da bude to što je poslanik vlasnik mandata, ona kaže da ne može izborni zakon određivati šta će biti posle izbora, a da Poslovnikom kao skupštinskim zakonom ovo pitanje može da se reši.

"Slovački poslovnik je među najliberalnijim. Evropski poslanici više rasprave prenose na odbore, nego na plenum, ali su Slovaci zadržali i taj plenumski deo. Idemo polako, član po član. Nadam se da ću do kraja mandata makar uspeti nekome da pripremim materijal i da to predstavimo na Administrativnom odboru. Verujem da će svi biti zadovoljni", rekla je Gojkovićeva.

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Kratkonogi
17.10.2018 - 12:38
Najjeftinije i najbolje
Kupiš njegov glas, i dalje nemaš ništa sa njim...