Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Makron i preporod Evrope: "Marseljeza" na pauzi, sad se peva "Oda radosti"

Promenu je naročito teško izvesti u Francuskoj, zemlji koja se čvrsto drži stečenih prava sadržanih u konceptu države blagostanja. Mnogi su pokušali. Mnogi nisu uspeli
Piše: Rodžer Koen
Datum: 08/05/2017

Makron i preporod Evrope: "Marseljeza" na pauzi, sad se peva "Oda radosti"

Foto Profimedia

Nije reč samo o tome što je Emanuel Makron pobedio i što će sa svojih 39 godina postati najmlađi predsednik u istoriji Francuske. Niti o tome što je porazio sile ksenofobičnog nacionalizma koje eskploatiše i Donald Tramp, a koje su utelovljene u Marin le Pen. Nego je reč o tome što je pobedio tako odvažnog stava prema sve više osporavanoj Evropskoj uniji, reafirmišući ideju Evrope i njeno mesto u svetu kojem su potrebne njene snaga i vrednosti.

Ovo je bila najkritičnija tačka posle Bregzita. Makron je podvukao svoju poruku kada se obratio pristalicama u Parizu uz pratnju evropske himne, Betovenove "Ode radosti", umesto Mareseljeze.

Lepenovski zamah u nacionalističku i rasističku Evropu je suspregnut. Ruski predsednik Vladimir Putin sa razlogom je podržao Le Penovu: on želi da slomi evropsko jedinstvo i raskine vezu između Evrope i SAD. Ipak, centar se održao, a sa njim i civilizacija.

Ujedinjenje Evrope je u srži evropske posleratne stabilnosti i prosperiteta. Ono omogućava priliku mladim Evropljanima da ostvare svoje snove.

"Zajednička sudbina" Evropljana, kako je Makron to rekao, stoji ispred francuske i zastave Evropske unije. Misliti suprotno znači zanemariti istoriju. Ne čudi da je nemačka kancelarka Angela Merkel odmah proglasila pobedu "snažne i ujedinjene Evrope".

Biće neophodne reforme. Evropa je, sada opuštena, izgubila na snazi. Makron je to prepoznao. "Želim da ponovo iscrtam vezu između građana i Evrope", rekao je. Potrebno je više transparentnosti, odgovornosti i kreativnosti.

Makron koji je niotkuda došao na čelo novog političkog pokreta, nije davao prazna obećanja, niti pripovedao izmišljene priče. Stao je uz izbeglice, stao je uz zajedničku evropsku valutu i spremio se da kaže Fracuzima da ne smeju okrenuti leđa napretku i prosperitetu.

Činjenica da je vodio racionalnu debatu predstavlja važnu demonstraciju da u vreme Trampovih lažnih vesti i lažnih tvrdnji razum u politici i dalje nešto vredi.

Sada dolazi teži deo.

Prvi put u Francuskoj ekstremna desnica je osvojila više od trećine glasova. To je posledica besa u zemlji zbog izgubljenih poslova, neuspele integracije imigranata i ekonomske stagnacije. Makron, koji tvrdi da je svestan "gneva, nervoze, sumnje", mora da na ovaj društveni nemir odgovori obnavljanjem osećaja da postoje mogućnosti u Francuskoj. Bez promene, Le Penova će biti ta koja dobija sve veću podršku.

Promenu je naročito teško izvesti u Francuskoj, zemlji koja se čvrsto drži stečenih prava sadržanih u konceptu države blagostanja. Mnogi su pokušali. Mnogi nisu uspeli.

A još je teže bez snažne parlamentarne podrške i ona će Makronu biti neophodna. Parlamentarni izbori održaće se sledećeg meseca. Njegov pokret "En Marche!" moraće da se brzo organizuje da bi mu obezbedio pobedu. A ima izvanredan trenutak za to. Tradicionalni politički milje Pete republike - smenjivanje socijalista levog centra i republikanaca desnog centra - sada je urušen.

Ako Francuska počne da se razvija, sa njom će rasti i Evropa. To bi uputilo prekor autokratsko-nacionalističkoj školi - Le Penovoj i njenom političkom preobražaju, ksenofobičnom lakrdijašu Najdželu Faražu u Britaniji, Putinu u Moskvi, Redžepu Tajipu Erdoganu u Turskoj i, podrazumeva se, samom američkom predsedniku čija je neodgovornost prema američkim saveznicima iz Evrope frapantna.

Makronova pobeda je trijumf na mnogo ravni. On je pokazao da Francuska nije zemlja u kojoj rasizam i antievropski šovinizam osvajaju izbore. Ponovo je potvrdio evropsku ideju i otvorio mogućnost da Francuska, zajedno sa Nemačkom, inicira preporod evropskog idelaizma. Prekorio je "malo-Engleze" što su izglasali izlazak iz Evropske unije.

Povrh svega, svojom inteligentnošću i uljudnošću, kulturom i otvorenešću, Makron je podigao više nego potrebnu branu neukosti i nevaspitanju koje se izliva iz Trampove Ovalne sobe i preti da iskvari vođenje politike u čitavom svetu.

Vive la France! Vive l'Europe! Sada više nego ikad.

 

U NEDELJNIKU OD ČETVRTKA 11. MAJA POKLON SVIM ČITAOCIMA "NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM JEZIKU", SA VIŠE OD 40 TEKSTOVA IZABRANIH TEKSTOVA

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.