Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Malkolm Muharem: Ja sam dao ime Republici Srpskoj

Legendarni producent i čelnik projekta „New Primitives" zapalio je Jugoslaviju kao menadžer Plavog orkestra. A onda je počeo rat, a mitovi i legende o Malkolmu dobijali su sumanute dimenzije, pa je u jednom trenutku delovalo skoro da je najveći medijski manipulator bivše Jugoslavije - doktor Gebels Radovana Karadžića, koji je uz to i smislio naziv "Republika Srpska"
Piše Branko Rosić
Datum: 20/10/2016

Malkolm Muharem: Ja sam dao ime Republici Srpskoj

Foto Nedeljnik/Oksana Toskic

Za Gorana Marića se prvi put čulo na samom početku pokreta „New Primitives" dok je "vodio" Elvisa J. Kurtovicha. Ubrzo su stizale vesti o legendarnom producentu, lovcu na talente, medijskom manipulatoru i sivoj eminenciji pokreta, koji je kao i drugi pripadnici - poput dr Karajlića ili pomenutog Džej Kurtovića - dobio alijas. Malkolm Muharem.

Posle rata stizale su vesti i nikad potvrđene legende da je glavni ideolog Republike Srpske, da sa vojnih transportera pušta sa zvučnika grupu Clash dok se opkoljavaju položaji vojske Alije Izetbegovića. Mitovi i legende o Malkolmu dobijali su sumanute dimenzije, pa je u tim prepričavanjima u jednom trenutku delovalo skoro da je najveći medijski manipulator bivše Jugoslavije postao doktor Gebels Radovana Karadžića.

O svom životu, o uspeku "novog primitivitma", Sarajevu tokom osamdestih, o svojoj ulozi u ratu, Goran Marić, poznatiji kao Malkolm Muharem, govorio je u ekskluzivnoj ispovesti za Nedeljnik. 

"New Primitives" je najprecizniji metak ispaljen u Sarajevu posle atentata Gavrila Principa na Franca Ferdinanda, kaže otac "Novog primitivizma" na početku intervjua.

Malkolm Muharem je pričao i o ratu u Sarajevu.

"Na početku rata na Stupu, baš kao u seriji 'Složna braća', radila je kafana 'Delminijum', u koju su dolazile sve vojske. Četnici, mudžahedini i ustaše, na istom mestu... Majka mog druga je ostala u Sarajevu i on ode u tu kafanu i kaže: 'Meho, bi li mogao da mi izvučeš majku?' Ovaj kaže: 'Kako ne bih mogao.' Onda sin pita: 'Koliko će me to koštati?' Ovaj mu odgovori: 'Jarane, za tebe ništa.'"

O svojoj ulozi u ratu rekao je:

"U svakom ovom ratu, a bilo ih je tri, nastojao sam biti ono što su mi preci bili u Prvom i Drugom svetskom ratu... kuvar. Bio sam kuvar srbijanskoj medijskoj kuhinji. U ratu sam bio isto ono što i u miru... Malkolm Muharem."

Na pitanje da li je on smislio naziv Republika Srpska, Marić je odgovorio:

"Reč je o događaju koji se desio na samom početku rata, jedne tople letnje večeri u jednom motelu na Palama. U razgovoru sa svojim prijateljima Dragoslavom Bokanom i Sonjom Karadžić došao sam na ideju da treba izbaciti naziv Bosna i Hercegovina iz imena naše srpske države u nastajanju. Predložio sam da se pridev srpska pretvori u imenicu po uzoru na Poljsku, Češku, Mađarsku, i da damo našoj državi ime Srpska. Moj predlog je naišao na odobravanje i odmah je došlo do nadogradnje. Bokan je počeo zagovarati monarhističko uređenje, da se buduća država nazove Kraljevina Srpska, dok je Sonja zagovarala republikansko uređenje. Dragoš Kalajić, koji je takođe podržao ovu ideju smatrao je da Srpska treba da bude kneževina, a da se Princ Tomislav Karađorđević postavi za kneza. Bili smo ugodno iznenađeni, Bokan, Sonja i ja, kojom brzinom je Skupština Srpske Republike Bosne i Hercegovine proglasila Republiku Srpsku."

O navodima da je navodno puštao muziku sa razglasa tokom rata, kaže:

"U Sarajevu se sve pretvaralo u šegu i zajebanciju, čak i u tim ratnim godinama, na prvim linijama, koje su često bile udaljene jedna od druge ne više od par desetina metara... Tako da je i ta fora sa puštanjem Kleša sa ratnog transportera samo jedna medijska zajebancija. Budi siguran da u tom ratu nije bilo mesta za Kleš, Pistolse, Bitlse i Stounse."

Malkolm Muharem pričao je i o "Plavom orkestru", vezi Novaka Đokovića i Nikole Tesle, Radovanu Karadžiću, Jugoslaviji, nedavnom referendumu kao i o gubitku sina Aleksandra koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći.

 

CEO INTERVJU U NOVOM BROJU NEDELJNIKA OD 20. OKTOBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

U novom broju Nedeljnika i intervjui sa Brankom Ružićem i glumcem Nebojšom Glogovcem.

ZA NEDELJNIK PIŠU I Toni Parsons O seksizmu, Ljiljana Smajlović o Prvoj i trećoj Srbiji, Zoran Panović Šta znače imena partija, Muharem Bazdulj Zašto je Bob Dilan zaslužio Nobela, Ivan Ergić Pismo nemačkom prijatelju

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Frane
16.12.2016 - 08:41
Moj komets
Obični vlah